acidkainen.net

Viron ja Latvian autoreissu - heinäkuu 2017

En ollut koskaan aikaisemmin rahdannut omaa autoani lahden toiselle puolelle etelänaapuriin, vaikka autolauttoja kulkee taukoamatta Helsingin ja Tallinnan väliä. Enpä tiedä miksi tällainen reissu tuli tehtyä vasta nyt, mutta homma sujui kyllä sen verran suoraviivaisesti, että tämä ei varmaan jäänyt viimeiseksi road tripiksi.

Tämän matkan ideana oli tsekata muutama itselleni uusi kohde kummassakin maassa ja käydä myös pitkästä aikaa Riikassa, joka on kyllä tuttu paikka varsinkin duunireissujen kautta. Kelit Suomessa olivat olleet aika surkeita ja toiveena oli löytää kesäisempää säätä (ja kunnon rantoja) tältä retkeltä.

Ilmojen puolesta reissu oli kyllä varsin onnistunut, vaikka Jurmalan visiitillä oli taas melko lailla pilvinen ja sateinen keli. Tien päällä ei sattunut mitään suurempia kommelluksia (yhtä läheltä piti -tilannetta lukuun ottamatta) ja paikalliset väylät olivat kyllä pääosin hyvässä kunnossa.


Kohteet:

  1. Pärnu
  2. Riika
  3. Rundale ja Bauska
  4. Jurmala
  5. Garciems
  6. Tallinna

22.7.2017 Helsinki – Pärnu:

Tänään alkaa ensimmäinen Baltian reissuni omalla autolla ja Tallinnan ulkopuoleista Viroakin olisi tarkoitus ihmetellä ensimmäistä kertaa, vaikka reissuja ja reissuvuosia on takana aika paljon! Valmistelujen kanssa tuli taas hieman kiire, kun selvittelin vakuutusasioita vasta pari päivää ennen reissua. Onneksi OP:n ystävällinen virkailija printtaili tarvittavan ”vihreän kortin” lyhyelläkin varoitusajalla. Ostin myös autoon osan Baltiassa pakollisista varusteista, kuten huomioliivit ja ensiapulaukun. Jauhesammuttimen jätin kuitenkin hankkimatta.

Auto kulkee lahden yli vanhalla Silja Europalla, jossa on ihan perinteinen ruotsinlaivameininki. Osa matkustajista on 22h ördäysristeilyllä ja osa reittimatkalaisia. Aika rauhallista meno on vielä alkuillasta, vaikka kaljaa ja viinaksia kitataankin kaikkialla. 3,5h matka menee aika nopeasti kun kelit ovat kohdallaan ja voi nauttia lähes koko matkan auringonpaisteesta kannella.

Laivan saapuessa Tallinnaan iltakymmenen maissa alkaa olla jo pimeää ja kaupunki vaikuttaa hiljaiselta. Tällä kertaa pääkaupunki jää väliin ja matka jatkuu vajaan parin tunnin ajelulla Pärnuun. Via Baltica löytyy helposti ja liikenne on aika rauhallista. Pärnuun ajaessa ei tarvitse kääntyä kovinkaan montaa kertaa ja hieman ytimen ulkopuolella sijaitseva huoneisto löytyy helposti. Varsin 70s-henkisellä sisustuksella varustettu kämppä on siisti ja tilava eikä maksa kuin 60€ per yö - tämä reissu on siis tarkoitus tehdä pienellä budjetilla. Pärnun kiertely jää huomiseen, sillä kello on jo yli puolen yön.

23.7.2017 Pärnu:

Taivas on lähes pilvetön eli tänään juurikin sopiva ilma Pärnun rannasta nauttimiseen. Ensimmäiseksi on kuitenkin käytävä kaupassa hakemassa aamiaisainekset. Ihan naapurissa olisi Super Alko, mutta sieltä ei saa kuin nestemäisiä tuotteita. Onneksi noin puolen kilometrin päässä on ostoskeskus, josta löytyy aikanaan Suomessakin vaikuttanut Rimi. Kyseisestä putiikista löytyvät parin päivän eväät ja pikaisen aamupalan jälkeen onkin aika ajella muutama kilometri Pärnun pienehköön keskustaan.

Kaupungissa on rantojen lisäksi varsin idyllinen pieni vanhan kaupungin alue, joka tuo vähän mieleen vanhan Porvoon tai jonkun vastaavan puutalokeskittymän Suomessa. Suomen kieltä kuulee koko ajan, jopa enemmän kuin Tallinnassa. Keskusta on aika hiljainen, sillä on sunnuntai ja suurin osa porukasta tuntuu olevan rannalla. Kiertelen jonkun aikaa puutalokortteleilta, ennen kuin on aika suunnata rannalle.

Rantaa riittääkin kilometrikaupalla ja onhan Pärnun ranta hieno. Pehmeää vaaleaa hiekkaa on tonnikaupalla mutta myös väkeä on ihan käsittämätön määrä. Rannalta löytyy kyllä kaikille tilaa, mutta onpahan väkeä kuin jossain Etelä-Euroopan turistirysissä! Lämpötila ei ole ihan hellelukemissa, mutta aurinko paistaa ja kyllä sen alla tarkenee ihan hyvin muutaman tunnin oleilla. Rantaelämä on aika rauhallista täällä – suurin osa kävijöistä on perheellisiä ja mitään Ibiza-tyylisiä rantakuppiloita on turha odottaa.

Pärnussa olisi tarjolla myös kaikenlaisia kylpyläpalveluita, joista yksi tunnetuimpia on kaupungin kuuluisa mutakylpylä. Käyn kysymässä mutakylpyjen saatavuutta, mutta tämä päivä on loppuunmyyty. ”Silent Spa” olisi tarjolla 20€ hintaan, mutta päätän jättää tämän kokemuksen väliin ja suuntaan mieluummin pizzalle. Pizza Hunt-niminen paikka tarjoaa ihan maistuvan lätyn ja talon täynnä suomalaisia. Pizzan jälkeen on aika palata kämpille ja viettää loppuilta asunnon terassilla. Pärnu vaikuttaa ihan miellyttävältä paikalta, jossa voisi kyllä oleilla parikin päivää. Suomalaisia on kyllä ihan käsittämätön määrä – jos se häiritsee, niin on parempi mennä johonkin muualle!

24.7.2017 Pärnu - Riga:

Pärnun visiitti jää yhteen päivään, sillä tällä reissulla on tarkoitus viettää aikaa myös Latvian puolella. Riga on kyllä tuttu paikka ennestään – olen tehnyt sinne aika monta työmatkaa ja joskus yli kymmenen vuotta sitten tuli reissattua siellä myös turistina. Mutta eipä ole pitkään aikaan tullut kierreltyä kaupunkia muissa kuin työasioissa.

Via Baltican liikenne jatkuu sujuvana ja mitään merkkejä erityisen vaarallisesta ajamisesta ei ole havaittavissa. Monessa blogissa ja matkapäiväkirjassa on peloteltu tämän tien turvallisuudesta, mutta mielestäni ei ole mitään syytä huoleen. Ihan hyväkuntoista tietä ajellaan rauhallisemmin kuin vaikka Etelä-Euroopassa.

Rajanylitys on suurta tietyömaata ja paria viinakauppaa lukuun ottamatta huomaamaton. Pysähdyn Latvian puolella hetkeksi Salacgrivan pikkukaupunkiin, josta löytyy yksi Latvian lukemattomista uimarannoista. Tämä ranta on lähes luonnontilassa ja väkeä on vähän. Kaunis paikka kyllä on ja täällä voisi halutessaan viettää vaikka koko päivän huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä kuin Pärnun tungoksessa.

Matka jatkuu kuitenkin Rigaa kohti ja aika pian olen perillä kaupungin laitamilla olevassa hotellissa. Kolmen tähden mesta kustantaa 35€ / yö eli aika edullista on. Ideana on jättää auto pariksi päiväksi parkkiin ja ajella sporalla kaupunkiin, sillä Rigan keskustan ruuhkat eivät juuri houkuttele ajamaan siellä.

Lähden siis heti checkinin jälkeen kohti keskustaa. Vanhan kaupungin alue on erittäin tuttu aiemmilta visiiteiltä, mutta silti on aina mukavaa tallailla näillä nurkilla – varsinkin kun keli on kesäisen aurinkoinen. Turisteja on paljon, mutta ihan sellaista tungosta kuin Tallinnassa on, ei tule koettua. Tämän illan ohjelmassa ei ole mitään erityistä, tulee lähinnä käveltyä, istuskeltua parilla terassilla ja kuunneltua yhdellä aukiolla esiintyvää bändiä. Ja monen vuoden tauon jälkeen tulee myös syötyä vanhassa klassikkomestassa eli Pelmeni-ravintolassa. Ihan mukavan rento iltapäivä ja ilta siis…

25.7.2017 Riga:

Tämän päivän ohjelmassa on tsekata muutama museo, joita Rigassa kyllä riittää. Ensiksi on kuitenkin taas edessä noin 15min kestävä ratikkakyyti keskustaan. Museoita riittäisi kyllä useammalle päivällekin, joten täytyy valita laajasta setistä muutama kiinnostavin.

Ensimmäisenä käyn katsastamassa lääketieteen museon, joka kuulostaa ehkä tylsältä. Paikka on kuitenkin varsin mielenkiintoinen, sillä museosta löytyy laaja kokoelma keskiaikaista lääketiedettä edustavia ”kidutusvälineitä” ja erillinen huone avaruuslentoihin liittyvälle lääketieteelle. Lisäksi mestassa on kaikenlaisia kummallisuuksia, kuten esim. neuvostotiedemiesten aikanaan ”luoma” kaksipäinen koira (joka on hullu eläinkoe, jossa kaksi koiraa yhdistettiin leikkaamalla). Aika kiintoisa paikka, suosittelen!

Matka jatkuu vanhaan kaupunkiin, jossa käyn pikaisesti parissa paikassa eli sotamuseossa ja barrikadimuseossa, joka esittelee vuoden 1991 levottomuuksien historiaa. Kumpikaan paikka ei ole erityisen kiinnostava – tosin edellinen on ilmainen ja jälkimmäisen sisäänpääsymaksu on lahjoitusmuotoinen. Museoiden jälkeen löydän vihdoin Rigan kuuluisan ”kissatalon” – eli sen vanhan kaupungin rakennuksen, jonka katolla ovat matkamuistoissa usein esiintyvät kissapatsaat.

Päivän ohjelmassa on vielä yksi museo eli paikallinen kansallismuseo. Se osoittautuu myös aika tylsäksi ja erittäin perinteisen oloiseksi paikaksi. Useampi kerros on aika nopeasti koluttu ja poistun takaisin auringonpaisteeseen. Päätän lisätä tämän päivän kierrokseen vielä yhden kohteen eli rautatieaseman nurkilla sijaitsevan ”Stalinin tyttären” eli valtavan pilvenpiirtäjän, jonka katolla on näköalaterassi. Näitä samannäköisiä möhkäleitä on mm. Moskovassa useampia ja myös Kazakstanissa bongasin taannoin yhden. Rakennus on kiinnostava ja näköala on hieno, kannattaa ilman muuta tsekata tämä paikka, vaikka se onkin vähän syrjemmällä!

Hengailen jonkun aikaa rautatieaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa ja käyn paikallisella Stockmannilla – aika samalta näyttää paikka sisätiloissa kuin Suomen vastaavat. Käyn pitkästä aikaa Lido-ravintolassa syömässä paikallista mättöruokaa, ennen kuin on aika palata hotellille ja valmistautua taas lähtemään tien päälle huomenna…

26.7.2017 Riga – Rundale - Bauska:

Tänään on taas aika ottaa auto tallista ja jatkaa matkaa. Alkuperäinen suunnitelma oli ajaa Jurmalaan rannalle, mutta synkän harmaan taivaan vuoksi tämän päivän kohteeksi vaihtuukin Rundalen palatsi, joka on noin tunnin ajomatkan päässä Rigasta.

Rundaleen pääsee helposti kohtuullisen hyväkuntoista ja rauhallista tietä pitkin, mitä nyt viimeiset pari kilometriä ovat aika kuoppaista ajorataa. Olen nähnyt aika monta kuninkaallista tai aatelista palatsia viime vuosina, joten en odota mitään ihan ihmeitä tältä paikalta. Kyseessä on kuitenkin yksi Latvian suurimmista turistinähtävyyksistä, joten jotain näkemisen arvoista paikassa pitää olla.

Paikka ei ole aivan Pietarin palatsien tai Versaillesin kokoinen tai veroinen lukaali, mutta ihan kunnioitettavan kokoisesta rakennuksesta ja puutarhasta on kyse. Väkeä ei ole liikaa ja palatsissa saa vaeltaa aika vapaasti ilman pakollisia opastettuja kierroksia. Sisätilat ovat aika ”perussettiä” eli kultaa, kimallusta, kiinalaista posliinia ja klassista maalaustaidetta. Mielenkiintoisia yksityiskohtia on kyllä paljon ja toisaalta väkeä sen verran vähän, että saleja saa ihastella aivan rauhassa.

Sisätilojen jälkeen on aika tutustua palatsin puutarhaan, joka sekin on aika tyypillinen kokoelma geometrisesti leikattuja pensaita, ruusutarhoja ja kilometrikaupalla polkuja. Labyrinttikin löytyy, mutta siinä ei ole pensaiden muodostamia ”seiniä”. Keli on onneksi pysynyt siedettävänä, pientä sadetta on ollut ilmassa mutta ei onneksi mitään vakavampaa.

Poistuessani palatsin alueelta bongaan vielä palatsin katolla olevan valtavan haikaranpesän ja sen asukit, aika omituinen on näky, kun savupiipun päällä on aivan valtava risukasan näköinen rakennelma! Käyn syömässä paikallisessa kuppilassa mitäänsanomattoman annoksen, jonka kokkaaminen kestää ikuisuuden.

Tänään on tarkoitus yöpyä läheisessä Bauskan kaupungissa, jossa on myös linna. Ajan siis noin kymmenisen kilometriä takaisin päin ja parkkeeraan linnan nurkille. Linna on aika erikoinen tapaus, sillä suurin osa siitä on rakennettu kokonaan uusiksi vanhojen raunioiden päälle. Eli hieman epäaidon oloinen tapaus on tämä ”muinaismuisto” – onneksi vanha raunioitunut puoli on osittain säilytetty. Vanhan puolen tornista saa hienoja kuvia, mutta muuten tämä linna tuntuu sen verran keinotekoiselta, että tulee aika nopeasti käveltyä sekalaista roinaa esittelevät salit läpi.

Tämän illan majapaikka löytyy Bauskan pienestä keskustasta ja osoittautuu erinomaiseksi vastineeksi rahalle – yö kustantaa noin 40€. Bauskassa ei ole juurikaan nähtävää ja pieni kävelykierros päättyy paikalliseen Hesburgeriin, jossa tulee vastoin periaatteitani syötyä purilainen.  

27.7.2017 Bauska – Jurmala – Garciems – Pärnu - Tallinna:

Tämäkin aamu avautuu harmaan sateisena, eli taitaa jäädä auringonotto Jurmalassa väliin. Päätän kuitenkin ajaa sitä kautta toivoen, että sää paranisi aamupäivän aikana. Bauskasta pääsee Jurmalaan noin tunnissa aika huonokuntoista mutta erittäin hiljaista tietä pitkin. Kuoppia saa kyllä varoa tosissaan ennen kuin hieman ennen Jurmalaa tiet taas paranevat.

Olen ollut Jurmalassa aiemmin joskus lähes 15 vuotta sitten ja paikka ei ole juurikaan muuttunut. Ranta on tietenkin entisensä kuten myös sitä reunustavat hotellit ja puiset huvilat. Tihkusade ikävä kyllä vaan jatkuu eli rannalla käynti jää aika lyhyeksi. Taisi olla sama tilanne edellisellä kerralla eli huonon kelin vuoksi upea kilometrien pituinen ranta oli lähes tyhjillään.

Ihmiset näyttävät kerääntyneen rannan läheisyydessä olevalle kävelykadulle, joka sekään ei ole muuttunut sitten viime näkemän. Vaatekauppoja, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä riittää, jätän taas kerran shoppailun väliin, kun puodeista ei löydy mitään kiinnostavaa. Kun keli ei näytä yhtään paranevan, niin päätän jatkaa ajamista pohjoiseen ja katsastaa vielä yhden rannan – jos vaikka aurinko pilkistäisi myöhemmin.

Matka Garciemsin kylään kulkee Rigan keskustan läpi, jossa liikenne jumittaa aika lailla. Joku sekavan oloinen prätkäkuski tulee yksissä liikennevaloissa koputtelemaan ikkunaan ja väittää melkein törmänneensä autooni! Enpä huomannut koko ukkelia ja peräänajaja lienee aina syyllinen myös Latviassa? Onneksi ei tullut mitään kolaria kuitenkaan, tiedä sitten oliko edes lähellä!

Garciems löytyy aika helposti ja kapean tien päässä olevalta pieneltä parkkipaikalta löytyykin rannalle johtava polku. Taivas on juuri alkanut repeillä eli eiköhän tästä vielä jonkinlainen rantakeli kehkeydy! Ranta on hieno ”autioranta”, jota reunustaa mäntymetsä. Väkeä on vähän ja palvelut rajoittuvat lähes kaatumaisillaan olevaan bajamajaan. Aurinko tosiaan paistaa ainakin välillä ja rannalla tulee loikoiltua parisen tuntia ainakin.

Tänään on vielä pitkähkö ajomatka edessä eli joskus kuuden maissa on lähdettävä kohti Tallinnaa. Matka taittuu aika joutuisasti Via Balticaa pitkin pohjoiseen. Pärnussa on pysähdyttävä syömään, mutta paikallisen kauppakeskuksen ravintolat ovat kaikki jo menossa kiinni. Onneksi keskustasta löytyy useampi avoinna oleva ravitsemusliike, joista valitsen kiinalaisen. Ihan maistuva häränlihasetti taltuttaa nälän ja matka jatkuu taas. Tallinnassa ovat hotellit aika tukossa, mutta sataman nurkilta löytyy varsin kohtuullisen hintainen hotelli Metropol, joka osoittautuu ihan siistiksi ja bonuksena huoneesta löytyy vielä saunakin! On sen verran myöhä, että Tallinnan yö jää väliin ja menen nukkumaan puolen yön jälkeen.

28.7.2017 Tallinna - Helsinki:

Tallink lähtee puolen päivän maissa, mutta tänäänkin jää kaupungilla hengailu väliin. Myöhäisen aamiaisen, pikaisen pakkaamisen ja bensaostosten jälkeen löydän itseni hyvissä ajoin sataman autojonosta, jossa tuleekin seisoskeltua aika kauan. Laivamatka menee taas nopeasti ja tänään on taas aurinkoinen päivä eli kannella on mukava istuskella lähes koko matkan. Laiva saapuu Länsisatamaan neljän maissa. Oli ihan mukava reissu taas ja voisi harkita autoreissua Baltiaan tai pidemmällekin myös jatkossa…