acidkainen.net

Ireland - 2003

During my summer vacation I made a 1-week trip to Ireland. After arriving in Dublin I continued west to the charming Aran Islands and the magnificent Cliffs of Moher. I also did some hiking & cycling in the Killarney National Park. After a brief visit in the historical town of Kilkenny it was time to return to Dublin.

Ireland is definitely one of my favourite European countries: people were really friendly, nature and scenery were beautiful. Only major drawback was the food - even though I usually try to prefer local food I had to resort to chinese restaurants and pizza several times...

Check out the photo gallery. (The photos are scanned from paper originals so the quality can be poor)

Places visited:

  1. Dublin
  2. Galway
  3. Aran Islands
  4. Doolin / Lisdoonvarna
  5. Killarney
  6. Kilkenny

30.7. Helsinki - Dublin:
Muutaman tunnin yöunen jälkeen kuudelta ylös ja matkaan... Dublinissa odottaa koleahko sää (pitkästä aikaa tulee kylmä shortseissa!) ja pientä sadetta. Päivä menee kaupungilla kiertelyn merkeissä ilman suurempaa suunnitelmaa. Kaupungista tulee kovasti mieleen Lontoo -  ikään kuin pienemmässä mittakaavassa. Suurkaupungiksi kohtuullisen miellyttävä paikka. Nähtävyyksistä jää erityisesti mieleen St Patrickin katedraali.

Tuli myös nautittua se pakollinen Guinnes, joka tosiaankin maistui ehkä paremmalle kuin Suomessa! Suuri osa nähtävyyksistä jäi kuitenkin odottamaan paluumatkaa sillä illalla alkoi jo suurkaupunki ahdistumaan ja teki mieli suunnata kohti maaseutua...

31.7. Dublin - Galway - Inish Mor:
Heti aamusta liikkeelle kohti Galwayta junalla... Kyseisessä paikassa on tällä viikolla maan suurimmat hevoskilpailut, joten kaupunki on aivan täynnä. Tarkoitus ei olekaan jäädä tänne vaan jatkaa eteenpäin kohti Aran Islandsia. Muutaman tunnin kokemuksien perusteella Galway vaikuttaa ihan miellyttävältä paikalta, jonka kapeilla kaduilla on havaittavissa historian siipien havinaa. Matka jatkuu kuitenkin bussilla kohti lauttasatamaa...

Bussimatkan aikana saa jo esimakua tulevasta: maisemat muuttuvat nopeasti kivisen karuiksi kuumaisemiksi ja vähäisetkin puut häviävät... Reilun puolen tunnin (ja yllättävän tasaisen) lauttamatkan jälkeen saavutaankin Inish Morin saarelle. "Pääkaupunki" on idyllinen pikkukylä, jossa on muutama kymmenen taloa jyrkällä vuorenrinteellä. Päätän jättää saaren tarkemman tutkimisen seuraavaan päivään ja jään katselemaan pimenevää iltaa hotellin ikkunasta, josta avautuu esteetön merinäköala...

1.8. Inish Mor:
Tämä päivä on pyhitetty saaren kiertämiseen ja lähdenkin aamulla ajoissa vuokrafillarilla liikkeelle. Saarella on vain yksi asfaltoitu päätie, muut tiet ovat pienempiä hiekkateitä. Maasto on vaihtelevaa ja korkeuserot kohtuullisen suuria. Suuntaan heti pikkuteille karistaakseni päiväretkellä olevat turistit kannoiltani. Luonto tekee heti vaikutuksen: karunkaunista kivierämaata, jossa siellä täällä taloja ja peltotilkkuja. Kaikkialla on pikkukivistä pinottuja muureja, jotka rajoittavat peltotilkkuja, joilla lehmät ja lampaat laiduntavat.

Yhden rannan tuntumassa asustaa hyljeyhdyskunta. Saarella on paljon 1000-vuotisia raunioita: kirkkoja, linnoituksia... Pyöräilen saaren länsiosaan, joka on yksi Euroopan läntisimmistä kohdista. Siellä odottaa tyhjyys: valtavat aallot vain iskeytyvät rantakallioihin. Palaan hotellille illansuussa - päivä on ollut todella onnistunut ja maisemat ovat olleet ainutlaatuisia.

Käyn paikallisessa kalaravintolassa syömässä, mutta ruoka on pettymys. Tunnistamattomaksi leivitetty kala ei maistu juuri miltään. Loppuillasta poikkean vielä paikallisessa baarissa jossa sekalainen seurakunta viettää iltaa oluen merkeissä...

2.8. Inish Mor - Lisdoonvarna:
Poistun Inish Moorista toista reittiä kuin tulin eli kohti Doolinin pientä kylää. Lauttamatka on erittäin myrskyisä ja alan huolestua kun yhdessä vaiheessa aletaan jakamaan pelastusliivejä. Kyseinen toimenpide liittyy kuitenkin erilliseen rantautumisveneeseen siirtymiseen joten ei syytä huoleen!

Doolinista on mahdotonta saada huonetta joten joudun yöpymään n. 10 km päässä Lisdoonvarnassa, joka on erittäin viehättävä 500 asukkaan pikkukaupunki. Päivän varsinainen ohjelmanumero on pyöräretki Cliffs of Moherille. Noin tunnin pyöräily ylämäkeen on taatusti vaivan arvoinen, sillä paikka on todella vaikuttava. N. 150m kohtisuoraa kalliota on todella kiehtova näky, varsinkin kun seisoo sen reunalla...

Kävelen jonkun matkaa jyrkänteellä ja ihailen Atlantin tyrskyjä ja yritän hakea hyviä kuvakulmia putoamatta alas... Paluumatka onkin helppoa alamäkiajoa! Päivällä paikallisessa baarissa nautittu "steak sandwich" pitää vielä nälän poissa joten menen ajoissa nukkumaan...

3.8. Doolin - Killarney:
Tänään suuntaan kohti Killarneytä joka on LP:n mukaan jonkinasteinen turistihelvetti. Syynä tähän reitinvalintaan on kuitenkin paikallinen kansallispuisto, joka ainakin kuvien perusteella vaikuttaa upealta. Matka sujuu hitaasti, bussiaikataulusta ei ilmennyt että matka kestää n. 6,5h ja sisältää kaksi vaihtoa (mm 1h pysähdys Cliffs of Moherilla).

Maanantain bank holiday vuoksi majoituksen saaminenn epäilyttää joten soitan Killarneyn turisti-infoon, jossa vakuutetaan että tilaa on. Kun vihdoin pääsen perille alkaa näyttää pahalta: kaupungin kadut ovat täpötäynnä perheitä ja jokaisen B&B:n ovella "no vacancies"-lappu. Harhailen noin tunnin kaupungilla ja olen juuri lähdössä naapurikaupunkiin Traleehen kun eräässä täydessä B&B:ssa menninkäisen näköinen käsittämätöntä murretta puhuva mies tietää tuttavansa B&B:n jossa on yksi vapaa huone! Ystävällinen mies hakee minut autollaan kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan majataloon - päivä on pelastettu! Samalla näen vilauksen sumuisista vuorista - vaikuttaa lupaavalta!

4.8. Killarney:
Tänään on suuri retkeilypäivä, joka alkaa fillarin vuokrauksella. Aloitan retken kansallispuiston kaupungin puoleisista osista, joissa on hienoja lehtometsiä ja postikorttimaisia järvimaisemia. Käyn Muckross House -kartanossa ja Torc Waterfallilla. Sen jälkeen alkaakin seikkailuosuus eli matka Torc Mountainin huipulle. Vuori on erittäin jyrkkä ja vaikeakulkuinen - siellä täällä menee pieniä polkuja, jotka sopivat lähinnä peuroille. Korkea ruoho tekee jalansijan hakemisesta vaikeaa ...

Noin tunnin kiipeämisen jälkeen huipulle on vielä matkaa joten päätän alkaa palata takaisin. Maastokin muuttuu entistä hankalammaksi. Näköalat ovat kuitenkin upeat. Jatkan fillarilla kohti puiston länsiosia, joissa maasto muuttuu vuoristoiseksi - tulee hieman Lapin maisemat mieleen... Täältäkin saisi upeita postikortteja!

Ajan läpi "The Gap:in", joka on kapea laakso vuorien välissä - todella vaikuttavaa! Väsymys alkaa jo tuntua mutta onneksi päivän vaihtuessa illaksi vastaan tulee Kate Kearney's Cottage jossa nautin erinomaisen pihvin + pari pinttiä joilla jaksaakin fillaroida takaisin majapaikkaan. Upea päivä kaikenkaikkiaan ja kyllä väsyttää...5.8.Killarney - Waterford - Kilkenny:
Reissun lämpimin päivä, lämpötila on varmaan +25 astetta. Mietin pitkään Ring of Kerryn kiertämistä joko autolla tai bussilla mutta koska seuraavaan kohteeseen eli Kilkennyyn on kohtuullisen pitkä matka päätän ottaa ensimmäisen bussin kohti Waterfordia, josta olisi tarkoitus jatkaa eteenpäin junalla.

Bussimatka on tuskallisen hidas ja kuuma. Waterford osoittautuu tympeäksi teollisuuskaupungiksi, vietän muutaman tunnin keskustassa harhaillen. Mitään merkittäviä nähtävyyksi ei näytä olevan. Saavun illansuussa Kilkennyyn, joka on huomattavasti miellyttävämpi paikka, jota sanotaan keskiaikaiseksi kaupungiksi kapeiden katujensa ja historiallisten rakennuksiensa vuoksi.

Harhailen jonkun aikaa kaduilla ja haen takeaway-kiinalaista. Vetäydyn hotellille lueskelemaan ja ilta venähtääkin kirjan kanssa noin kello kahteen!

6.8. Kilkenny - Dublin:
Tänään olisi tarkoitus katsastaa Kilkennyn nähtävyydet ja suunnata iltapäivällä Dubliniin. Käyn ensin Kilkennyn linnassa, jonka opastettu kiertokäynti tarjoaa mielenkiintoisen kurkistuksen keskiaikaiseen elämään. Sen jälkeen päätän lähteä kaupungin ulkopuolelle katsastamaan Dunmoren luolaston, jossa on tippukiviä. Mielenkiintoinen paikka ja 10 asteen lämpö tuntuu kylmältä hellepäivänä!

Jatkan iltapäiväjunalla Dubliniin, jossa ehdin vielä tsekata Guinnesin panimon. Ei ehkä yhtä havainnollinen kierros kuin Heinekenin vastaava, mutta näköala yläkerran baarista on huikea! Nautin illalliseksi pizzan Phoenixin puistossa ja sitten nukkumaan... Hotelli on tähänastisista nuhjuisin ja huoneessa lemuaa pinttynyt tupakansavu.

7.8. Dublin - Helsinki:
Kotiinpaluu edessä ja aamupäivällä muutama tunti aikaa kierrellä Dublinissa. Suoritan pakolliset levyostokset viikko sitten löytämässäni kaupassa- hyvää housevinyyliä (vanhaa siis) kohtuuhintaan. Yritän ehtiä vielä Jamesonin tehtalle mutta aikataulu ei sovi yhteen lennon kanssa. Eli ei muuta kuin kentälle. Kotimatka menee vieressä istuvien virolaisten rekkakuskien juttuja kuunnellessa...

Back to www.acidkainen.net home page