acidkainen.net

Lontoo - kesäkuu 2022

Lontoossa tuli nuorempana reissattua paljon ja pari työmatkaakin tuli myöhemmin tehtyä. Mutta edellisestä visiitistä tähän kiehtovaan kaupunkiin on kulunut varmaan kymmenen vuotta, enpä edes muista edellisen reissun tarkkaa vuosilukua!

Ryanairin edulliset lentoliput ja juhannuksen pidempi viikonloppu saivat lähtemään taas pitkän tauon jälkeen Lontooseen ja ohjelmassa oli sekä vanhoja tuttuja paikkoja että muutama ihan uusi ulottuvuus kaupunkiin + yksi päiväretki.

Oli kyllä kiva taas reissata maahan, jossa koronapaniikki näytti aika lailla unohtuneen - Englantihan oli ensimmäisiä Euroopan maita, joissa kaikki rajoitteet ajettiin alas joskus aiemmin 2022 keväällä. Turistitkin olivat ainakin osittain palanneet ja suurimpien nähtävyyksien ympäristössä oli ruuhkaa kuin koronaa ei olisi koskaan ollutkaan.


23.6.2022 Helsinki – Lontoo (Stanstedt):
Edellisestä lomamatkasta muille maille on kulunut jo noin puoli vuotta, kun koronahässäkät alkoivat taas loppuvuodesta 2021 vaikeuttaa matkustamista. Pari Euroopan työreissua olen kuitenkin tehnyt ja kesää kohden matkustaminen on taas normalisoitumassa. Englannissa on poistettu kaikki matkustamiseen liittyvät koronarajoitukset ja Ryan Air tarjoaa taas halpoja lentoja Lontooseen. Koska en ole käynyt yhdessä suosikkikaupungeistani yli kymmeneen vuoteen, päätän joskus keväällä varata juhannusreissun eli pitkän viikonlopun saarivaltakunnassa.

Ryan Airin lento lähtee joskus illalla ja saapuu paikallista aikaa puolen yön jälkeen Stanstedtin kentällä. Tämä kenttä on minulle uusi tuttavuus, josta päällimmäisenä jää mieleen massiiviset jonot passintarkastukseen. Itse passin syynäys kestää ehkä puolisen minuuttia, mutta jonossa menee ainakin puoli tuntia. Rynkyn lennosta ei jää mitään muistikuvia, toisaalta onhan nykyään Finskilläkin asiakaskokemus samaa halpistasoa (eli ihan kaikki maksaa ja tilaa on kuin sardiinipurkissa).

Stanstedtistä pääsee Lontoon ytimeen sekä junalla että bussilla. Viimeinen juna on kuitenkin jo mennyt eli ainoa vaihtoehto on istua yön pimeydessä n. 45 minuuttia bussissa. Jään pois Liverpool Streetin asemalla, josta on noin 10 minuutin kävely hotelliin. En tajunnut lentoja varatessani, että Lontoon keskustan hotellit maksavat näin kesäsesonkina aivan tolkuttomasti: halvimmasta päästä oleva CitizenM -hotellikin kustantaa yli 200€ / yö!

24.6.2022 Lontoo:
Ihan hyvin nukutun yön jälkeen aamun ensimmäinen aktiviteetti on tutustua Liverpool Streetin alueeseen. Aivan ensimmäinen homma on kuitenkin ostaa aamiaista hotellin vieressä olevasta kahvilasta. Liverpool Streetin nurkilla on mielenkiintoinen tunnelma: löytyy sekä toimistoja ja valkokaulusjengiä, mutta toisaalta myös räjähtäneen oloisia rakennuksia ja erittäin runsaasti katutaidetta: varsin tasokasta graffitia, lukematon määrä muraaleja jne… Kävelen jonkun aikaa päämäärättä ja päädyn jossain vaiheessa Thamesin rantaan.
Lontoo on kuuluisa silloistaan, joita tosiaan riittää. Kaksi tunnetuinta näistä taitavat olla London Bridge ja Tower Bridge, jotka sijaitsevat varsin lähellä toisiaan. Palloilen hetken London Bridgen ympäristössä ennen kuin jatkan joen varressa olevaa kävelyreittiä pitkin kohti Tower Bridgeä. Tämäkin nähtävyys on tullut aiemmilla reissuilla bongattua ulkopuolelta, mutta sillan sisuksissa en ole koskaan käynyt.

Nyt on siis aika ihmetellä siltaa myös sisäpuolelta. Noin 15 punnan pääsymaksua vastaan pääsee sillan ”yläkertaan”, jossa voi maisemien katselun lisäksi tutustua sillan historiaan alkaen 1800-luvun loppupuolelta. Jonoja ja tungosta ei onneksi ole, vaikka Towerin alue muuten onkin melkoisen ruuhkainen. Lopuksi on vielä ohjelmassa visiitti sillan konehuoneeseen, josta löytyy alkuperäinen koneisto, jolla nostosilta saatiin avattua.
Alkaa pikkuhiljaa satamaan ja päätän pitää ruokatauon läheisessä gastropubissa. Syön perinteiseen tyyliin fish & chipsit, joilla jaksaa pitkälle iltaan. Sadekin loppuu ja mietin, ehtisikö tänään vielä tsekkaamaan Towerin linnan. Tuohon kohteeseen on järkevää varata useampi tunti aikaa eli päätän jättää visiitin toiselle päivälle. Lähistöllä on kuitenkin yksi pienempi nähtävyys, jonka ehtii mainiosta tsekata eli Jack The Ripper Museum. Tämän paikan teemana on siis arvatenkin tämä kuuluisa murhamies.

Museo on tosiaan aika pieni, mutta kertoo kyllä kattavasti tämän ”legendan” tarinan. Uhrit esitellään seikkaperäisesti ja kaunistelematta. Ihan mielenkiintoinen kohde, jossa ei myöskään ole tungosta. Kävelen rauhalliseen tahtiin takaisin hotellille ja loppuilta menee huoneessa lepäillessä. Huomenna on edessä aikainen herätys ja aika pitkä päivä eli parempi mennä nukkumaan ajoissa.

25.6.2022 Windsor, Bath & Stonehenge:
Tämän päivän ohjelmassa on etukäteen buukkaamani koko päivän retki. Stonehengessä käynti on ollut todo-listallani ties kuinka kauan ja nyt on vihdoin aika käydä tuossa maagiselta vaikuttavassa paikassa. Helpoin tapa toteuttaa tämä visiitti on buukata päiväretki, joita tekee useampi firma. Näihin retkiin on yhdistetty muitakin kohteita ja valitsin sellaisen setin, jossa agendalla on myös Windsorin palatsi sekä Bathin kaupunki. Kuulostaa kyllä aika täyteen ahdetulta päivältä - saapa nähdä, millaista kiirettä on odotettavissa?

Retki alkaa Victorian bussiasemalta joskus kahdeksan jälkeen. Metro kuljettaa kätevästi perille ja oikea bussikin löytyy aika nopeasti. Ostan Tescosta aamupalaa ja kuuntelen varsin puheliasta opasta, joka kertoo kaikenlaista päivän kohteista sekä Lontoosta. Kaupungin ytimestä pois pääseminen vie oman aikansa, jonka jälkeen alkaa hieman puuduttava moottoritieosuus.
Ensimmäinen kohde on Windsorin palatsi, jossa kuningatar asustaa. Tänään hän ei kuitenkaan salossa olevan lipun perusteella ole kotona. Windsor on ilmeisen suosittu päiväretkikohde, jossa lukuisten ryhmien sisäänpääsy on aikataulutettu tarkkaan. Jonot ovat aika massiiviset, mutta vetävät yllättävän tehokkaasti. Tähän rundiin kuuluva omatoiminen audioguide-kierros palatsin sisätiloissa on kyllä melkoista säntäilyä (eli normaalisti varmaan 2-3 h opastus pikakelauksella noin tunnissa). Toisaalta palatseja on tullut kyllä nähtyä niin paljon, että tämäkään ei erityisemmin säväytä. Kierroksen lopussa on sopivasti tarjolla tämän kohteen mielenkiintoisin anti eli vahdinvaihtoseremonia palatsin pihalla. Sitten pitääkin kiirehtiä takaisin bussille.

Seuraava kohde on Bathin pikkukaupunki, joka on nimensä mukaisesti kuuluisa alun perin roomalaisten rakentamasta kylpylästään. Täälläkin voisi viettää vaikka kokonaisen päivän ja kaupunki voisi olla ihan viihtyisä paikka illemmalla kun turistilaumat ovat poistuneet? Ohjelmassa on taas omatoiminen tutustuminen kylpylään (tai sen raunioihin, paikka on siis nykyisin museo). Ihan mielenkiintoinen paikka tämäkin, mutta taas tulee vähän kiire ehtiä bussille (ja syödä lounaaksi katukeittiön aasialaista mättöä).

Stonehengeen on parin tunnin ajomatka ja saavumme sinne joskus kello neljän maissa. Myös täällä on ohjelmassa omatoimikierros audioguiden kanssa. Parkkipaikalta on kivikehän luokse kohtuullinen kävelymatka, mutta sen aikana ehtii hyvin kuunnella keskeisimmät pointit paikan historiasta. Mestan käyttötarkoitus on edelleen mysteeri, vaikka aiheesta onkin useampi teoria.
Vaikka kivipaadet ovatkin massiivisia, niin rakennelma tuntuu kuitenkin odotettua pienemmältä. Liekö tähän osittain syynä kiviä ympäröivät valtavat ruohokentät? Toisaalta lääniä on niin paljon, että möhkäleitä saa taatusti ihastella omassa rauhassaan. Monet ovat ottaneet picnic-matot mukaan ja makoilevat nurmikolla, vaikka keli onkin koleahko ja tuulinen. Paikassa on kyllä jotain käsittämättömän mystistä ja aikakoneelle olisi kyllä käyttöä. Noin tunnin visiitin aikana ehtii hyvin kiertää kivet pariinkin kertaan ja ihmetellä myös pientä museota. Lisäksi olisi tarjolla muistomyymälä, josta löytyy mm. Stonehenge-monopoli! Stonehenge oli tämän rundin viimeinen kohde, jonka jälkeen bussi palaa Victorian asemalle. Jatkan sieltä suoraan hotellille, jossa meneekin loppuilta. Oli kyllä melkoisen tiivis ohjelma ja kaksi kohdetta kolmesta olisi kyllä riittänyt yhdelle päivälle.

26.6.2022 Lontoo:
Tämän päivän ohjelmassa on jatkaa Lontoon keskustan tutkimista. Kohteina on muutama aiemmilta reissuilta tuttu klassikko sekä myös uusia nähtävyyksiä. Keli on taas kesäisen aurinkoinen ainakin aamulla, mutta brittiläisestä säästä ei koskaan tiedä. Ensimmäisenä ohjelmassa on pakollinen dark tourism-osuus eli Clink Prison Museum. Kyseessä on nimensä mukaisesti entinen vankila 1800-luvulta. Mesta on maan alla kellarikerroksessa ja on melkoisen kolkko. Vanha vankilamiljöö on onnistuneesti rekonstruoitu nukkejen ja muun rekvisiitan avulla. Ei voi kun taas kerran ihmetellä menneiden vuosisatojen julmuuksia…
Iltapäivä menee pidemmän kaupunkikierroksen merkeissä kävellen ja metrolla ajellen. Ja tottakai pitää ajella myös double deckerilläkin. Olen hommannut kännykkään Oyster Card-appsin, jolla joukkoliikenteen käyttö on monin verroin helpompaa kuin ennen vanhaan (siis silloin, kun piti säätää kaikenlaisia paperisia travel cardeja yms). Tulee katsastettua Big Ben, pari puistoa, Piccadilly Circus ja Buckingham Palace. Porukkaa on ajoittain kaduilla ihan käsittämätön määrä ja korona-ajat ovat vain kaukainen muisto tämän perusteella.

Illan hämärtyessä palaan hotellille ja pienen tauon ja puistopicnicin jälkeen on aikaa vielä yhteen aktiviteettiin. Hotellin lähistöltä löytyy Crazy Golf -niminen paikka, joka on yhdistelmä baaria ja varsin erikoisia minigolf-ratoja. Pelaan kaksi kierrosta, joista toisen teemana on vessanpöntöt ja toinen rata on jonkunlainen ”rave-klubi”. On kyllä hienosti toteutettu kokonaisuus ja hupaisampaa kuin perinteinen minigolf!

27.6.2022 Lontoo - Helsinki:
Tänään on pitkän viikonlopun viimeinen päivä, mutta lento lähtee vasta illemmalla eli aamupäivällä on vielä hyvin aikaa käydä Towerin linnassa, joka sijaitsee muutaman bussipysäkin päässä. Linna näyttää ulkopuolelta hieman vaatimattomalta, vaikka alue onkin melkoisen laaja. Mestan ulkopuolella on joku ”kukkafestivaali” eli alueelle on istutettu aivan valtava määrä erilaisia ja erivärisiä kukkia. Kieltämättä aika vaikuttava näky, jota ihmetellessä meneekin tovi.
Linnaan pääsee sisään ilman suurempia jonottamisia. Ihmisiä on kyllä liikkeellä erittäin paljon, mutta useimpiin alueella oleviin rakennuksiin ja huoneisiin ei ole myöskään jonoja. Sen sijaan kaikkein suosituin yksittäinen kohde eli aarrekammio vaatisi jopa tunnin verran seisoskelua. Siellä olisi siis tarjolla kruunuja, valtikoita yms kuninkaallista säihkettä. Päätän jättää tämän kuitenkin väliin, sillä hieman jo huolestuttaa Stanstedtin kentän mahdolliset jumitukset. Muut alueen kohteet ehtii kyllä mainiosti kiertää reilussa parissa tunnissa. Tarjolla on aika perussetti eli haarniskoja, aseita ja tietenkin aimo annos paikan historiaa. Kiinnostavinta antia ovat tarinat linnassa aikanaan pidetystä eläintarhasta, joka oli kyllä melkoista eläinrääkkäystä.
Palaan puolen päivän jälkeen hotellille hakemaan laukun ja suuntaan lentokentälle, tällä kertaa junalla. Jonotusta kentällä on huomattavasti vähemmän kuin Lontooseen saapuessa. Mutta ihmisiä on aivan käsittämättömän paljon suhteessa odotustilojen kokoon ja palvelutarjontaan. Jengi istuskelee lattialla, kun penkkejä ei vaan ole tarpeeksi. Ravintoloihin on järjettömät jonot eli ruokailu jää väliin. Stanstedt on kyllä yksi ankeimmista isommista lentokentistä ikinä! Täytyy jatkossa välttää tätä persläpeä jos vain mahdollista… Rynkky on aikataulussa ja saavun joskus lähempänä puolta yötä Suomeen. Helsingissä odottaa trooppinen yö, sillä kesän ensimmäinen kunnon helleaalto on juuri alkanut. Oli kyllä hauska käydä pitkästä aikaa Lontoossa ja voisi kyllä käydä jatkossa vähän useamminkin tässä hienossa kaupungissa!