acidkainen.net

Madrid - 2014

Espanjassa oli tullut käytyä jo aika monta kertaa, mutta Barcelonaa lukuun ottamatta mantereen puolella en ole juurikaan viettänyt aikaa. Aloinkin oitis suunnittelemaan viikonloppua Madridissa, kun bongasin firman pakollisen koulutuksen ko. kaupungissa.

Oli sen verran kiirettä töissä, että enempää aikaa tämän kaupungin tutkimiseen ei irronnut, mutta kyllä keväinen viikonloppu aina Suomen loskaisen harmaat talvisäät voittaa! Aika monta kuuluisaa museota ja muita nähtävyyksiä jäi kuitenkin näkemättä, sillä kyseessä on miljoonakaupunki, jonka koluaminen vaatisi ainakin viikon.

Keskityin siis vain rajalliseen määrään erinäisiä nähtävyyksiä. Onnistuin saamaan lipun Real Madridin kotipeliin, kävin tsekkaamassa sattumalta kaupungissa juurikin olevan Fernando Alonso Collection -formulanäyttelyn ja ihmettelin paikallista härkätaisteluareenaa (jossa ei näin talvikaudella taistella).

Viikonloppu oli oikein onnistunut ja jäi myös riittävästi aikaa kierrellä kaupunkia jalan ja nauttia kevätauringosta. Ei nyt varsinaisesti ollut lämmintä, mutta sellainen miellyttävä keväinen keli. Paikalliset toki pitivät pipoja ja melkoisen paksuja toppatakkeja.


23.2.2014 – Madrid:
Viikonloppu vapaalla ja kolme päivää koulutusta Madridissa alkoi itse asiassa jo eilen kun otin suoraan töistä taksin Helsinki-Vantaalle ja lensin KLM:n siivillä Amsterdamin kautta Madridiin. Olin perillä vähän ennen puolta yötä ja hotellilla lähempänä kello yhtä. Pikaisen BurgerKing-yöpalan jälkeen olikin aika mennä nukkumaan… Melia-hotelli osoittautuu taas miellyttäväksi valinnaksi.

Nukun lähemmäksi kello kymmentä ja lähden suihkun jälkeen kaupungille. Säästin näköjään sen verran että aamiainen ei kuulu hintaan joten etsin ensimmäiseksi tapas-kuppilan josta saa jotain sämpylää mukaan. Nautin aamiaisen Plaza de Espanan puistossa auringonpaisteessa – keli on viileähkö mutta kevättä on jo ilmassa… Kaupunki vaikuttaa vilkkaalta ja turisteja ei tähän vuodenaikaan juurikaan näy.

Kuten yleensäkin vietän ensimmäisen päivän lähinnä satunnaisen kävelyn merkeissä. Kiertelen keskustan aukioita ja pääkatuja – väkeä on runsaasti ja törmään pariin mielenosoitukseen. Jää vähän hämäräksi mitä niissä vastustetaan mutta myöhemmin kuulen että ainakin Coca Colaa vastaan kapinoidaan sillä joku tehdas on menossa kiinni. Madridin ydin on siis erittäin vilkas – vaikka arkkitehtuuri on kaunista, ei moinen väenpaljous juurikaan inspiroi.

Talsin kohti Kuninkaallista Palatsia. Mesta on niin vaikuttava kuin moisen kompleksin odottaa sopii. Ostan lipun ja pääsen muurien sisälle. Valitettavasti kuvaaminen on kielletty sisätiloissa. Rakennuksesta löytyy kultaa ja kimallusta parinkymmenen salin verran – ei nyt mitään ihan ainutkertaista varsinkin kun on tullut muutamakin palatsi nähtyä. Kiinnostavin osio on ilman mutta haarniskoja ja aseita esittelevä siipi – kyllä sitä olisi pikkupoikana ollut mehuissaan jos olisi päässyt moiseen näyttelyyn! Suomen Kansallismuseo olisi kyllä jäänyt kakkoseksi!

Kävelen takaisin about lähtöpisteeseen ja otan metron kohti yhtä maailman kuuluisimmista jalkapallostadioneista eli Real Madridin kotiluolaa Santiago Bernabeuta. Tänään on siis Realin kotipeli, vastassa liigan keskikastissa majaileva Elche. Ostin lipun viikko sitten verkosta, saapa nähdä käykö tulostamani pdf-lippu…  Stadionin liepeillä on kohtuullinen juhlahumu päällä, jengi on kuitenkin varsin rauhallista eikä mitään rähinää missään nimessä ole havaittavissa.

Lippu osoittautuu käyväksi ja kiipeän katsomoon puolisen tuntia ennen pelin alkua. Yleisöä valuu hitaasti sisään mutta kun peli alkaa on stadion lähes täysi. Fiilis on mitä mainioin vaikka pian käy selväksi, että vierasjoukkueesta ei ole vastusta Realille. Maalipaikkoja hukataan huolella mutta lopputulos on vähintäänkin ansaitusti Realille 3-0. Ihmiset jaksavat möykätä kiitettävästi vaikka peli onkin ratkennut jo aikaisessa vaiheessa – varsinkin Realin pelaajiin kohdistunut rike aiheuttaa aina valtavan huutomyrskyn.

Peli päättyy siis kotijoukkueen juhliin ja poistun valtavassa tungoksessa kohti metroasemaa. Palaan hotellin nurkille ja menen yhteen alueen lukuisista tapas-ravintoloista, jossa nautin useamman tapaksen. Käyn varmuuden vuoksi testaamassa vielä toisenkin kuppilan ennen kuin vatsa on täynnä ja siirryn hotellille. Jätän yöelämän väliin ja lepäilen hotellilla miettien huomisen ohjelmaa…

24.2.2014 – Madrid:
Aamulla on pilvistä ja nukun kymmeneen asti. Teen checkoutin ja lähden etsimään aamiaispaikkaa. Syön taas sämpyläosastoa jossain tapas-kuppilassa ja lähden kiertämään kaupunkia. Otan metron alle ja olen ”museokolmion” alueella. Kyseisessä kaupunginosassa on useampi kuuluisa taidemuseo ja paljon näyttäviä rakennuksia.

Jätän taidemuseot väliin mutta käyn tsekkaamassa Naval Museumin. Kyseinen paikka on omistettu nimensä mukaisesti merenkulkuun eli kokoelmista löytyy lukematon määrä laivojen pienoismalleja ja kaikkea muuta aiheeseen liittyvää sälää. Suurin osa roinasta liittyy kolonialismin aikaan mutta parissa huoneessa on myös uudempaa kalustoa. Ihan kiinnostava paikka ja bonuksena vielä ilmainen sisäänpääsy!

Jatkan kierrosta ja käyn ihmettelemässä Caixa Forumin ”pystysuoraa puutarhaa”. Ihmettelen miten kerrostalon seinään on saatu kasvamaan melkoinen puutarha – homman nimi näyttää olevan joku mullalla täytetty verkko johon kasvit pystyvät juurtumaan…

Suuntaan paikalliseen keskuspuistoon, jossa onkin jengiä runsaasti johtuen nyt jo aurinkoisesta sunnuntaipäivästä. Keskeltä puistoa löytyy kasvihuonetta muistuttava rakennus, joka on tyhjää täynnä. Jatkan matkaa metroasemalle, joka pitää ehdottomasti tsekata pelkästään nimensä puolesta – kyseessä on tietenkin Ibiza-niminen seisake! Baleaarista tunnelmaa ei juurikaan ole havaittavissa…

Ajelen metrolla Las Ventasin asemalle, josta löytyy kuuluisa härkätaisteluareena. Valitettavasti härkätaistelukausi ei ole vielä alkanut, joten tarjolla on vain kiertokäynti audioguiden kanssa. En yleensä juurikaan välitä moisista opastuksista mutta otan tällä kertaa speakerin mukaan ja kuuntelen hämmentyneenä tarinaa, jossa härkätaistelujen teurastuksia kuvataan taiteeksi! Areena on tyhjä joten varsinainen taistelun tuoksina jää kokematta mutta kieltämättä olisi kiinnostavaa kokea the real thing…

Otan taas metron alle ja etsin jostain tourist officen esitteestä bongaamani Fernando Alonso Collectionin. Kestää hetken löytää kyseinen näyttely ja kohde osoittautuu vaivan arvoiseksi eli kyseessä on varsin ainutlaatuinen kokoelma herra Alonson uraan liittyvää roinaa alkaen juniorivuosien karting-autoista aina kauden 2013 (oikeaan?) Ferrariin! Todella mielenkiintoinen kokonaisuus – edellä mainittujen asioiden lisäksi on tarjolla herran kaikki palkinnot ja F1-autoja on noin kymmenen kappaletta. Enpä ole Hockenheimin kisan lisäksi päässyt koskaan tarkastelemaan F1:stä yhtä läheltä!

Poistun reilun tunnin jälkeen näyttelystä ja jään hetkeksi istumaan metroaseman vieressä olevalle kuppilan ”telttaan”. Ajelen metrolla takaisin ytimeen ja etsin hetken ruokapaikkaa. Päätän nauttia tacot ja pihvit monikansallisen TGI Fridaysin paikallisessa haarakonttorissa – myöhemmin tajuan, että koulutuskeskus johon olen menossa olisi tarjonnut ilmaisen illallisen. Haen laukun hotellilta ja otan taksin alle kohti firman ”High Performance Centeriä”, joka osoittautuu hotelliksi lähellä Real Madridin stadionia.

Seuraavat kolme päivää menevät työasioiden merkeissä… Ihan mukava pikavisiitti Madridiin – turisteja ei juurikaan näkynyt ja kelitkin olivat ihan kohtuulliset. Tekemistä olisi riittänyt useammallekin päivälle ja härkätaistelu olisi ollut mielenkiintoista kokea paikan päällä!