acidkainen.net

Pariisi & Bryssel - 2011

Pääsiäisen 2011 reissun kohteena olivat kaksi eurooppalaista suurkaupunkia eli Pariisi ja Bryssel. Easyjet lensi Helsingistä Pariisiin varsin halvalla ja sieltä pääsi nopeasti junalla naapurimaan pääkaupunkiin. Ja Finski taas kuljetti kolmen yön jälkeen takaisin Brysselistä.

Pariisi oli melkoisen ruuhkainen ja täynnä turisteja (kuten odotinkin). Brysselistä jäi itselleni paremmat tunnelmat ja olisi mielenkiintoista kiertää enemmänkin Belgiaa joskus paremmalla ajalla.

Tämä on ensimmäinen matkapäiväkirja, jonka kirjoittelin reissun päällä sähköisesti eli käytössäni oli uusi Nokia E7-puhelin, jonka erillisellä näppäimistöllä oli kätevää taltioida muistoja lähes reaaliajassa vaikka kuppilassa istuskellessani.


21.4.2011
Pääsiäisreissu alkamassa: Olen siis Helsinki-vantaalla odottelemassa alati luotettavassa Oak Barrelissa. Ehdin buukata Easyjetin juuri ennen kuin poistavat Helsingin valikoimastaan kokonaan. Edessä on pieni kiertomatka johon sisältyy sekä Pariisi että Bryssel. Homma vaikuttaa sujuvalta - lippujen oston jälkeen heti checkin verkossa ja boarding pass printteriin. Taas käsimatkatavaralinjalla liikkeellä - mitä enemmän matkustaa niin sen vähemmän tarvitsee tavaraa!

Easyjet on ajoissa mutta ilmeisesti ylibuukattu sillä jollekin perheenäidille säädetään uutta lentoa. Odottelen tapani mukaan viimeisten joukossa koneeseen menoa - tajuan kuitenkin aivan liian myöhään että koneessa ei ole henk.koht paikkoja. Eli joudun jämäpaikoille täyteen buukatun koneen perälle mölyävien ranskalaisteinien keskelle. Seuraavat 2.5h onkin täyttä tuskaa kun n. 15-henkinen apinalauma ei ole hetkenkään aikaa hiljaa vaan velloo käytävällä ja vaihtaa paikkoja vähän väliä! Onneksi on melua eristävät kuulokkeet mutta yhtä helvettiä silti. Kone saapuu ajoissa CDG:lle joka on maailman surkein lentokenttä ilman muuta. Aivan liian monta sählinkiä olen jo kokenut ko. paikassa ja logistisesti kenttä on aivan hirveä.

Olen buukannut Radisson Blu -lentokenttähotellin - syynä myöhäinen saapumisaika ja halpa hinta. Haasteena on vain löytää luvattu ilmainen kyyti - lopulta n. 10 min kävelyn jälkeen löytyy huonosti merkitty bussipysäkki. Pikkubussi kulkee onneksi vielä ja löydän n. 10 min ajon jälkeen itseni keskeltä ei mitään. Eli hotelli ei ollutkaan ihan nimensä veroinen... Paikka osoittautuu sinänsä ihan ok:ksi hieman kulahtaneeksi neljän tähden hotelliksi. Huoneessa on aika kuuma vaikka laitankin ilmastoinnin täysille. Käyn kumoamassa yhden Affligemin alakerran baarissa ja menen sitten nukkumaan. Paikka vaikuttaa muutenkin ihan kuolleelta.

22.4.2011
Pakkaan heti herättyäni ja kun aamiaistakaan ei kuulu hintaan niin ei ole syytä jäädä kykkimään yhtään pidemmäksi aikaa. Odottelen jonkun aikaa bussia joka heittää minut takaisin CDG:lle. Sieltä sitten junaan jolla pääseekin suoraan seuraavaa hotellia lähellä olevalle metropysäkille. Syön myöhäiseksi aamiaiseksi munakasta katukahvilassa ja tutkailen hetken pariisin elämänmenoa. Aika vilkasta näyttää olevan vaikka on pääsiäispyhä. Turisteja näkyy kaikkialla. Metroaseman läheisyydessä on yksi tämän päivän kohteistani eli katakombit. Ikävä kyllä paikkaan kiemurtelee monen sadan metrin jono - tämä on vasta alkua kuten pian huomaan... Joka tapauksessa jätän katakombit väliin ja lähden etsimään hotellia.

Hotelli Lecourbe löytyy samannimisen kadun varrelta nopeasti. Tällä kertaa käytän apuna Nokian navigaattoria joka toimii hyvin - tosin kestää hetki ennen kuin paikannus onnistuu. Hotelli on vaatimaton mutta siisti 2 tähteä - riittänee yhteen yöhön!

Jätän laukun hotellille ja suunnistan kohti Eiffel-tornia - taas metrolla. Maamerkki löytyy helposti ja on vaikuttava jo alhaalta päin! Olen erittäin kiitollinen siitä että varasin lipun etukäteen netistä - jonot ovat aivan käsittämättömät. Ensin pitäisi jonottaa lippua ja sitten hissille! Pääsen onneksi n. 10 min odottelun jälkeen 2-tasanteelle, jossa pitääkin sitten odotella hissiä huipulle lähes puoli tuntia. Näkymät ovat upeat ja tornin rakenteet ovat kiehtovia lähietäisyydeltä. Hissimatka huipulle kuumottaa hieman kun katselee lasiseinän läpi hieman heiveröisen oloisia rakenteita. Huipulla tuulee kuten arvata saattaa mutta torni tuntuu vakaalta. Kaikki näyttää astetta pienemmältä kuin alemmalla tasanteella... Kun väenpaljous alkaa ahdistaa otan hissin alas ja kävelen loppumatkan portaita - mielenkiintoinen kokemus sekin! Jonotusta ja tungosta oli paljon mutta taatusti sen arvoinen kokemus!

Eiffelin jälkeen kävelen jonkun aikaa ja päädyn Seinen rannalle. Ajan junalla pari pysäkkiä saarelle, josta löytyy kuuluisa Notre Damen katedraali. Jo Aku Ankasta tutuksi tullut rakennus on todella vaikuttava ja goottilaisten kirkkojen ihailijana en voi olla pitämättä siitä. Todella friikkejä gargoylejä yms otuksia! Sisäpuolella on hirveä tungos eikä se ole läheskään yhtä kiinnostava kuin ulkokuori. Ikävä kyllä tornit on jo suljettu. Hengailen hetken lähiympäristössä ihmetellen katutaiteilijoita ennen kuin lähden kävelemään kohti louvrea.

Louvre on valtava. Ja paikkana kiehtova vaikka paljon taiteesta meneekin ohisektoriin. Kuten eremitaasi itse rakennus on usein kiinnostavampi kuin näyttelyt... Tsekkaan tietenkin pakollisen Mona Lisan ja muita "hittejä" kuten Hammurabin lain ja Milon Venuksen. Paljon jää varmasti näkemättä mutta parin tunnin jälkeen alkavat jalat olla siinä kunnossa että ei vaan jaksa! Poistun pimeän tullessa ja syön jotain epämääräistä ankkaa pavuilla läheisessä ravintolassa... Lähden takaisin kohti hotellia ja tarkistan matkan varrella Riemukaaren iltavalaistuksessa ja lisäksi vielä Eiffelin...

23.4.2011
Aamuherätys on ennen yhdeksää sillä tänään aion ehtiä katakombeihin. Saavun paikalle puoli tuntia ennen avautumista mutta jo silloin jono on sadan metrin mittainen - tosin lyhyempi kuin eilen. Päätän jäädä odottelemaan ja noin klo 1030 olen kassalla. Pari teiniä yrittää etuilla mutta ohitan heidät.

Katakombit alkaa jyrkillä kierreportailla pimeyteen. Sitten on edessä puolisen km kapeita ja hämäriä käytäviä - lähinnä tulee mieleen vankila. Juuri kun käytävät alkavat tympimään saavun sinne mistä katakombit ovat kuuluisia: hautakammioihin. Vaikka olen nähnyt kuvia niin silti pääkalloista ja luista tehdyt loputtomat pinot hämmästyttävät. Kalloja on varmasti tuhansia - osa lähes palasina ja osa irvistelee lähes ehjinä. Ihmettelen mikä pitää luukasoja pystyssä - pinojen päällä luut ovat aivan irrallaan. Luita jatkuu satojen metrien ajan - otan ties kuinka monta kuvaa löytääkseni pahimman irvistyksen kalloista... Noin tunnin talsimisen jälkeen on edessä portaat ulkomaailmaan. Oli harvinaisen outo kohde mutta taatusti odottamisen arvoinen!


Jatkan matkaa päivän toiseen kohteeseen eli Versaillesin palatsiin. Siirtyminen sinne katakombeilta kestää n. 45 min ja vaatii kaksi metromatkaa ja yhden puuduttavan paikallisbussiajelun. Saavun perille joskus puolen päivän jälkeen ja sää alkaa olla helteinen. En pidä kiirettä vaan käyn paikallisessa supermarketissa hakemassa evästä - hetken mielijohteesta otan mukaan myös puolikkaan pullon shamppanjaa. Syön eväät palatsin läheisessä puistossa.

Siirryn palatsin alueelle ja lähden etsimään ennakkolipun ostaneiden sisäänkäyntiä. Karu totuus paljastuu pian - 'vip-kaistaa' ei ole! Sen sijaan pihalla kiemurtelee taas kerran n. 300m jono joka ei innosta... Päätän lähteä ihmettelemään puutarhaa joka onkin lajissaan valtava! Siihen kuuluu mm 1.6 km pitkä kanava ja loputon määrä suihkulähteitä... Tulee hieman mieleen Pohjois-Korea! Toinen ikävä yllätys on se että puutarhavisiitistä pitää maksaa vielä extraa 8e.

Hengailen puutarhassa parisen tuntia - paikkana hyvinkin vaikuttava mutta tupaten täynnä. En jaksa kiertää koko aluetta vaan alan hitaasti palata takaisin... Noin klo viiden maissa jono on vihdoin lyhentynyt joten alan pyrkiä palatsiin. Jonotus kestää silti 30 min mutta vihdoin pääsen sisälle. Palatsi on sitä mitä odotin - tungos tosin on jotain käsittämätöntä! Louvren jälkeen sisätilat eivät tarjoa mitään ihmeellistä, olisi ehkä voinut jättää väliin. Lähden kävelemään kohti juna-asemaa - vaihtelun vuoksi toista kautta takaisin!

Käyn hotellilla hakemassa laukun ja jään hetkeksi paikalliseen bistroon pohtimaan tilannetta. Aikaa olisi ehkä tunnin verran ennen junan lähtöä. Päätän ajaa metrolla Pigallelle ja hengailla siellä suunnalla niin kauan kuin ehdin. Suunnitelma ei toimi sillä kyseinen metrolinja on "remontissa" ja joudun säätämään korvaavan bussiyhteyden kanssa. Kello on lähempänä yhdeksää kun pääsen perille ja juna lähtee tunnin kuluttua. Otan pari hätäistä fotoa ja alan marssimaan navigaattorin avulla kohti asemaa. Siinä menee lähes puoli tuntia mutta olen silti ajoissa. Juna on japanin shinkasenin näköinen ohjus jolla matka sujuu erittäin miellyttävästi. Olen varannut ykkösluokan paikan joka on todella positiivinen kokemus - tarjoilija tuo heti pientä evästä ja jalkatilaa on reilusti enemmän kuin Easyjetissä. Onnistun jopa nukahtamaan juuri ennen saapumista - onneksi joku herättää minut Brysselissä. Otan taas navigaattorin avuksi ja kävelen pari km paikalliseen Scandic Hoteliin. Öinen bryssel vaikuttaa mukavalta - huomattavasti rauhallisempaa kuin pariisissa! Kello on jo yli puoliyön kun pääsen perille ja menen lähes suoraan nukkumaan...

24.4.2011
Nukun lähemmäs kymmeneen ja käyn hotellin aamiaisella. Lähden kaupunkikierrokselle lähempänä puoltapäivää ja tsekkaan heti keskusaukion - todellakin kyseessä on yksi maailman kauneimmista toreista. Väkeä on liikkeellä mutta ei kuitenkaan liikaa. Rakennukset ovat todella vaikuttavia eikä yksityiskohdissa ole säästelty! Käyn tsekkaamassa Manneken Pisin joka osoittautuu yllättävän pieneksi kaveriksi. Tällä kertaa yllä ei ole mitään erityistä pukua - niitä on nähty vuosien varrella monia kuten myöhemmin opin käydessäni paikallisessa museossa. Museo on muuten aika turha...

Jatkan harhailua ja muutaman sivupolun jälkeen löydän Coudenbergin, joka on mielenkiintoinen maanalainen nähtävyys - mikähän niissä mahtaa kiinnostaa? Kyseessä on keskiaikaisten rakennusten jäänteet myöhemmin rakennetun palatsin kellarissa. Viileä ja rauhallinen paikka sopii hyvin hellepäivään...

Jatkan matkaa hieman kauemmaksi keskustasta jossa odottaa kuuluisa Atomium. Muistan edelleen elävästi kuinka isä toi pikku-Juhalle työmatkalta Atomium-pienoismallin - nyt on vihdoinkin aika nähdä pallot paikan päällä! Atomiumin vieressä on myös huvipuisto josta löytyy kiinnostava Mini Europe - kaikki euroopan maat pienoismalleina. Suomea edustaa Olavinlinna ja saunamökki - moottoroidut uimarit herättävät hilpeyttä... Vaikka paikka on hieman muovisen oloinen on se silti käymisen arvoinen. Huomaan että aika monta eurooppalaista monumenttia on vielä näkemättä!

Sitten on aika Atomiumin - Pariisista tuttu jonotus on taas edessä. Hissijono kestää noin puoli tuntia, matka ylös sen sijaan noin minuutin. Näköalat eivät ole Eiffelin tornin veroiset - lähinnä siksi että lähiympäristössä ei ole mitään suurta metropolia.


Ajan metrolla takaisin ytimeen ja kävelen kohti hotellia. Päädyn syömään illallista keskusaukiota ympäröivälle kapealle kujalle. Tilaan mixed seafood grill-nimisen annoksen, joka on maukas mutta kohtuullisen hintava (jotain 33e muistaakseni). Menen muutamaksi tunniksi lepäilemään hotellille - palaan sitten pimeän tultua ottamaan kuvia aukiosta iltavalaistuksessa... Jalkoja särkee joten nukkumatti kutsuu puolen yön maissa.

25.4.2011
Viimeisen päivän ohjelmassa on tutustua EU-alueeseen. Ajan metrolla lähelle pääkallopaikkaa - kaupunki vaikuttaa niin kuolleelta että on vaikea uskoa olevansa Euroopan "komentokeskuksessa". Paikallisessa puistossa on lampi täynnä törkyä - edelleen ihmetyttää olenko oikeassa paikassa. Puiden takaa pilkottaa kasvihuoneen näköinen rakennelma - päämaja taitaa siis olla siellä.

Parlamenttitalo tosiaan löytyy ja siellä on hiirenhiljaista. Rakennus on niin valtava että sitä on mahdotonta saada kerralla kuvaan! Rumahan se on mutta silti vaikuttava... Kiertelen tunnin verran alueella ja bongaan riemukaaren näköisen rakennelman joka on monta kertaa EU-kolosseja edustavampi kokonaisuus!

Takaisin ytimeen ja jatkan kiertelyä... Tavoitteena on paikallistaa kaksi muuta pissavaa patsasta - koira eli Zinneke löytyy helposti mutta tyttö eli Jeanneke vaatii enemmän hakemista. Se löytyy lopulta kapean kujan päästä kalterien takaa. Ilmeisesti patsas ei miellytä kaikkia? Käyn viereisessä Delerium cafessa ja ihmettelen 200-sivuista olut-esitettä - valinnanvaraa siis riittää. Syön herkullisen simpukka-aterian Cafe Leonissa joka on kuuluisa ko. herkusta. Lennon lähtöön on enää muutama tunti... Juna kuljettaa Brysselin lentokentälle joka osoittautuu todella sekavaksi ja stressaavaksi. Finnair lentää yllätyksettä kotiin parissa tunnissa.

Bryssel osoittautui todella miellyttäväksi paikaksi - en ymmärrä miksi kaupunkia haukutaan! Ei ehkä kaikkein suurimpia nähtävyyksiä mutta hyvä tunnelma ja rentoa porukkaa. Belgiassa voisi käydä toistekin!