acidkainen.net

Tukholman viikonloppu - marraskuu 2015

Tukholmassa on tullut käytyä pitkän tauon jälkeen lähes vuosittain ja tämäkään vuosi ei ole poikkeus. Länsinaapurin reissu ei ollut varsinaisesti suunnitelmissa, mutta kun yksi suosikkibändeistäni eli New Order julkisti vuoden 2015 kiertueensa kohteet, niin pitihän sitä lähteä taas kerran Stokikseen.

Reissuun lähdin keikkaa lukuun ottamatta ilman mitään suurempia suunnitelmia. Lähinnä tarkoituksena oli viettää rento viikonloppu ja tsekata ehkä muutama kaupungin nurkka, jotka eivät vielä olleet tuttuja (ja niitähän kyllä riittää). Kummatkin tavoitteet täyttyivät, vaikka ankea sää kyllä laski jossain määrin tunnelmia.

Tuli tsekattua vihdoin pari museota eli Modeerna Museet ja Abba-museo. Edelleenkään en ole swedudiscon suurin fani, mutta museo oli kieltämättä hieno. New Order oli hyvässä vedossa ja tunnelma Annexet-areenassa oli kohdallaan huolimatta siitä, että oli sunnuntai-ilta.


6.11.2015 Helsinki – Tukholma:
Elämäni ensimmäinen konserttireissu ulkomaille edessä – eipä ole siis aiemmin tullut reissattua muille maille jonkun bändin perässä… En ole koskaan fanittanut mitään orkesteria niin intensiivisesti, että reissaisin toiselle puolelle maailmaa jonkun keikan perässä mutta nyt kun yksi 80-luvun synasoundien jättiläisistä eli New Order käynnistää taas yhden rundin on aika lähteä! Erittäin pienimuotoinen Euroopan kiertue kattaa Pohjoismaista vain Ruotsin ja saa nähdä kuinka kauan jo seniorisarjaan siirtynyt ryhmä jaksaa rundata… Päätin siis buukata pitkän viikonlopun Stokiksessa joskus syyskuussa kun kuulin keikasta.

Finskin lennot Brommaan kustansivat jotain 70 euroa meno-paluuna eli halvalla pääsee pelipaikoille. Perjantai-ilta on synkkä ja sateinen – kierrän pikaisesti Oak Barrelin kautta ja sitten bussikyyti vie Flyben ATR:lle, joka kyydittää länsinaapuriin noin tunnissa.

En ole koskaan aiemmin lentänyt Brommaan – onpa kotoisan oloinen pikkukenttä! Koneesta saa kävellä terminaaliin aidattuja jalankulkuväyliä pitkin – eipä ole tullut tällaista järjestelyä vastaan aiemmin… Metrolle on vajaa pari kilometriä matkaa joten otan bussin alle ja vaihdan metroon Centralin asemalla. Olen buukannut hotellin Hammarbystä, joka on aivan Södermalmin ja tulevan konserttipaikan hollilla.


Hotelli löytyy pienen kävelyn jälkeen ja osoittautuu hieman syrjäisellä alueella sijaitsevaksi. Ihan ok skandinaavista designia ja meininkiä mutta todella hiljaisilla nurkilla ollaan… Joku mesta Södermalmin ytimessä olisi kuitenkin ollut järkevämpi veto. Syön schnitzelin hotellin kuppilassa ja menen nukkumaan joskus puolen yön maissa…

7.11. Tukholma:
Sää näyttää varsin synkältä kun herään. Pientä vesisadetta ja tasaisen harmaa taivas. Olen näköjään säästänyt hotellin hinnassa aamiaisen verran mutta samasta rakennuksesta löytyy ICA eli ravitsen itseäni kyseisen ketjun eineksillä.

Lähden puolen päivän maissa kohti ydintä – aluksi yksi pysäkinväli sporalla ja sitten metrolla Slusseniin. Sade tihuuttaa edelleen ja pohdin mitä tehdä. Kävelen jonkun matkaa päämäärättä kuninkaanlinnan ympäristössä. Päätän suunnata ”museosaarelle”, josta löytyy mm. Moderna Museet. Enpä ole koskaan paikallisessa Kiasmassa käynyt joten lienee korkea aika visiitille! Museossa on joku hämärä jonotussysteemi ja odottelen hetken ennen kuin saan tiketin.


Paikka ei ole erityisen suuri mutta mielenkiintoista nähtävää riittää. Kokoelmista löytyy niin Dalia kuin Warholiakin ja lisäksi tietenkin sekalaisia vaihtuvia näyttelyitä. Kokonaisuutena varsin kiinnostavaa tavaraa – erityisesti väri- ja valoinstallaatiot jäivät mieleen. Tsekkaan nopeasti myös naapurimuseon eli arkkitehtuuriin keskittyvän kompleksin. Siellä ei ole mitään erityisen inspiroivaa, joten poistun Tukholman pimenevään iltapäivään.

Samalla saarella on Östasiatiska Museet, jonka jätän väliin, mutta ilmeisesti ko. museon järjestämä muinaiseen Kiinaan liittyvä erillisnäyttely vaikuttaa sen verran kiinnostavalta, että päätän poiketa maanalaisessa näyttelyhallissa. Kyseinen näyttely esittelee elämää Kiinassa joskus tuhat vuotta sitten – ihan mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu setti jossain vanhassa ruutikellarissa tai vastaavassa luolassa…

Taivaalla tuikkivat tähdet kun suuntaan takaisin ytimeen. Räpsin jotain fotoja kaupungista komeassa iltavalaistuksessa kunnes jatkan metrolla kohti Södermalmin sydäntä. Kiertelen hetken ruokapaikkaa hakiessani kunnes päädyn johonkin tapas-mestaan torin laidalla. Syön useamman maittavan setin ja käyn vielä pikaisesti ihmettelemässä ”perinneravintola” Kvarnenin tunnelmaa kunnes suuntaan takaisin hotellille. Päivän aktiviteetit väsyttävät sen verran että en jaksa enää poistua hotellilta…

8.11.2015 – Tukholma:
Tämäkin aamu näyttää yhtä synkältä kuin edellinen. Tällä kertaa en jää himmailemaan hotellille vaan suuntaan kohti tihkua joskus kymmenen maissa. Ajelen taas Slussenille ja syön burgerin aamupalaksi McDonaldsissa. Tämän päivän ohjelmassa on keikan lisäksi ainakin Abba-museo eli hyppään Djurgårdenin lauttaan, joka kuljettaa nopeasti toiselle puolelle lahtea.


Museo löytyy Gröna Lundin naapurista ja osoittautuu käymisen arvoiseksi. Vaikka en Abbasta erityisesti pidäkään on museo erittäin mielenkiintoinen ja yksi interaktiivisimmista näyttelyistä missä on tullut käytyä. Kävijä saa tehdä kaikkea mahdollista alkaen soittimien räpläämisestä aina hämmentävään 3D – esiintymiseen Abban köörin kanssa! Bonuksena kompleksissa on mielenkiintoinen Swedish Music Hall of Fame, joka esittelee käsittämättömän määrän ruotsalaisia eri tasolla globaalistikin menestyneitä artisteja.

Poistun museosta ja hyppään museoratikkaan, jolla on tullut ajeltua joskus edellisillä Stokiksen visiiteillä. Talsin vanhan kaupungin läpi takaisin Södermalmille ja etsin jotain husmanskost-henkistä ruokapaikkaa. Pelikan-ravintola osoittautuu juurikin sellaiseksi mestaksi, mitä etsin ja nautin erittäin hyvän tartarin sekä poroa varsin perinteikkään oloisessa ympäristössä.

Käyn nopeasti hotellilla lepäämässä kunnes suuntaan takaisin Södermalmin ytimeen, jossa tapaan kaimani, joka on myös tullut tsekkaamaan New Orderin keikan. Syön kevyen illallisen Kvarnenissa ja suuntaamme metrolla kohti Globenia, jonka ”pienemmässä salissa” bändi esiintyy. Saavumme mestoille lämmittelybändin vielä soittaessa ja siirrymme odottelemaan illan pääaktia ja sitä edeltävää dj-legenda Jon Da Silvaa.

Jon heittää lyhyen setin kunnes on aika New Orderin ja edessä onkin reilun puolentoista tunnin setti, mikä keskittyy sekä uusimpaan levyyn että klassikkoihin tasapuolisesti. Omista suosikeistani jokunen jää puuttumaan mutta kokonaisuutena ihan hyvä setti ja poistun hyvin mielin... Meinaan jäädä metron ovien väliin puristuksiin kun oletan niiden joustavan suomalaiseen tyyliin rynniessäni sisään mutta onneksi mitään suurempia haavereita ei tapahdu!

9.11.2015 Tukholma – Helsinki:
Aamulento Brommasta kuulostaa helpolta nakilta – hotelli on kuitenkin sen verran syrjässä että matkaan on syytä varata noin 45 minuuttia. Missaan ratikan ja kävelen metrolle. Missaan myös yhden lentokenttäbussin ja tuntuu että kiire tulee ehtiä Finskin aamukoneeseen – olen kuitenkin hyvissä ajoin perillä ja talsin taas kaikessa rauhassa koneeseen. Olen Helsingissä hyvissä ajoin ennen puolta päivää ja pienehkön kävelyn jälkeen otan auton alle lentoparkista nro 4 ehtiäkseni hoitaa päivän työhommat…