acidkainen.net

Kiina (Hong Kong) 07.02.2009 - 11.02.2009

Reissu on alkanut! (Hong Kong)
Saavuin juuri muutama tunti sitten Hong Kongiin. Ensivaikutelman perusteella on kyllä melkoisen vilkas stadi: ihmisiä, ostoskeskuksia ja neonvaloja on kaikkialla. Vähän tulee Singapore ja Japani mieleen. Lisää tarinoita tulossa ehkä huomenna...

Suurin Buddha ja muita nähtävyyksiä (Hong Kong)
Toinen reissupäiväni Hong Kongissa alkaa olla ohi. Tuli tehtyä melkoinen rundi sekä keskustassa että sen ulkopuolella. Oli kyllä hämmentävää huomata, kuinka nopeasti pääsee pois pilvenpiirtäjien ja melusaasteen dominoimasta ytimestä ihan toiseen maailmaan. En usko, että vietän "Honkkarissa" kovin montaa päivää, sillä kyllä tämä paikka muistuttaa vähän turhan paljon sitä kuuluisaa muurahaispesää... Myös mitään ihan megaluokan nähtävyyksiä ei parin tämän päivän agendalla olleen kohteen lisäksi juuri ole.

Eli varsin aktiivinen päivä takana, lähdin heti aamusta ihmettelemään pilvenpiirtäjää - guest housesta on vain parin korttelin matka rantaan, josta avautuu vaikuttavat näkymät Hong Kongin saaren puolella olevaan keskustaan. Kävelen hetken aikaa rantabulevardia, jossa on yhtenä nähtävyytenä paikallinen "Avenue of Stars", joka on siis kopio Hollywoodin vastaavasta filmitahtien nimillä koristellusta kadusta. Starat ovat ilmeisesti lähinnä kiinalaisia ainakin nimien perusteella, eipä juuri tule tuttuja nimiä vastaan...

Päätän siirtyä Hong Kongin saaren puolelle. Star Ferry-niminen lautta kuljettaa nopeasti yli meren ja hetken kuluttua olenkin pilven piirtäjien keskellä. Tata puolta ei selvästikään ole tehty jalankulkijoille - jalkakäytävät risteilevät usein ajoratojen yläpuolella ja vahan väliä saa hakea oikeaa käytävää läpi ostoskeskusten että pääsee haluamaansa paikkaan. Pilvenpiirtäjät ovat kyllä vaikuttavia mutta kyllästyn nopeasti harhailemaan liikenteen joukossa.

Jatkan matkaa tsekkaamaan jo otsikossa mainittua Buddha-patsasta, joka löytyy helposti metromatkan ja mielenkiintoisen köysirata-ajelun jälkeen. Patsas on aika vaikuttava mutta muuten alueella ei ole juurikaan nähtävää (paitsi hienot maisemat). Ihailtuani tarpeeksi maisemia ajan bussilla pieneen Tai Pon kalastajakylään, jossa aika tuntuu pysähtyneen... Paaluille rakennetut talot ovat jotenkin lohduttoman näköisiä mutta ihmiset näyttävät viihtyvän.

Palaan keskustaan, tällä kertaa lautalla Lantaun toiselta puolelta. Hengailen jonkun aikaa kaupungilla ja syön jotain nuudelimättöä jossakin kuppilassa jonka nimi ei jäänyt mieleen. Klo 20 rannassa alkaa päivittäinen valoshow, jossa pilvenpiirtäjien seinissä olevat neon-valot ja laserit vilkkuvat musiikin tahdissa. Hieman hämmentävä kokemus, vaikuttavampiakin on nähty...

On aika siirtyä guest houseen lepäilemään. Kyseessä on legendaarinen Chungking Mansions ja varmaan yksi pienimmistä huoneista joissa olen yöpynyt, toisaalta tämä on myös yksi siisteimmistä! Paikka on ilmeisesti juuri remontoitu ja kaikkialla on siistiä kuin sairaalassa olisi... Muutenkin vahan kummallinen paikka - kyseessä on 16-kerroksinen talo jonka alakerrassa on jonkunlainen c-luokan ostoskeskus ja yläkerroksissa lukuisia vastaavia 'majataloja'. Alue tuntuu olevan jonkinlainen Little India / Africa, silla hississä ja kadulla tulee vastaan vahan väliä naiden alueiden kansalaisia. Varsinkin intialaiset ovat jatkuvasti kauppaamassa kelloja ja muuta roinaa. Tosin tyypit ovat ilmeisen rehellisiä sillä he mainostavat niitä avoimesti 'copy Rolex:eina'. Mutta ilmeisen rasittavaa toimintaa pidemmän päälle!

Rokotus, hankaluuksia lentolipun ostossa ja poliisiratsia (Hong Kong)
Helmikuun 10. päivä tapahtui kaikenlaista. Piti hoitaa pari käytännön asiaa, joihin menikin lähes koko päivä. Olin jättänyt rokotusten ottamiseen aivan viime tippaan ja piti hommata vielä viimeinen hepatiitti-rokote näin matkan varrrella. Tämä oli odotettua helpompi homma, joka onnistui erittäin siistillä yksityisklinikalla jossain keskustan alueella. Näytin vain suomalaista reseptiä ja 15 minuutin kuluttua pääsin jatkamaan matkaa (onnistuneen piikityksen jälkeen). Hintakin oli vain n. 25€ eli paljon halvempaa kuin suomalaisella lääkäriasemalla.

Toiseen hommaan menikin sitten huomattavasti enemmän aikaa. Oletin, että lentolipun ostaminen olisi se helpompi askare tälle päivälle, mutta olin väärässä. Olin jatkamassa matkaa Filippiineille ja halusin ostaa Cebu Pacificin lentolipun. Olin yrittänyt tehdä tämän ostoksen verkossa, mutta useiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen tajusin, että ulkomaiset luottokortit eivät taida kelvata. Eli ei muuta kuin asioimaan firman toimistossa, joka sekin löytyi Honkkarin keskustasta. Kun saavuin paikalle joskus yhden maissa, niin toimisto olikin kiinni! Oli näköjään joku pakollinen lounastauko tms meneillään? Kun palasin takaisin, niin mesta oli kyllä auki, mutta aivan täynnä filipiinoja ja jonot olivat valtavat. Jonotettuani 15 minuuttia kuulin, että täällä ei käy kuin käteinen raha! Hermoni alkoi kiristyä, mutta onneksi sain kuitenkin varauksen tehtyä. Sen jälkeen piti käydä pankkiautomaatilla ja palata maksamaan lippu. Joskus kello kolmen maissa sain vihdoin lentolipun käteeni!

Illemmalla majataloni kompleksissa oli mielenkiintoinen hässäkkä. Olin menossa yhteen alakerrassa olevissa internet-kuppiloista, kun poliisi pysäytti minut ja kysyi passia. Vaikutti siltä, että tämä koski kaikkia ulkomaalaisen näköisiä henkilöitä tässä rakennuksessa eli käynnissä oli jonkunlainen ratsia? Myös suurin osa kaupoista oli suljettu eli selvästikin etsittiin luvattomia siirtolaisia tms? Suomen passi toimi tässäkin tilanteessa ja sain todistuksena tästä punaisen leiman käteeni!