acidkainen.net

Aasian kiertomatka (helmi-toukokuu 2009)

Joskus vuoden 2009 alussa oli vihdoin aika toteuttaa yksi unelma eli tehdä se ensimmäinen ns. pidempi reissu. Olin ollut samassa työpaikassa jo noin kymmenen vuotta ja pieni breikki olisi kyllä joka tapauksessa tarpeen... Eli menin pomon juttusille ja pyysin palkatonta vapaata reiluksi kolmeksi kuukaudeksi. Loma-anomukseni hyväksyttiin ja aloin suunnittelemaan reissua helmi-toukokuulle 2009.

Tämän reissun yksi tavoite oli välttää liikaa suunnittelua. Toki olin listannut useamman maan, joissa haluaisin käydä - tarkemmalla tasolla aikataulu ja reitti olivat aika lailla joustavat. Ajatus "ajelehtimisesta" jossain kaukana kotoa vaikutti jo lähtökohtaisesti kiinnostavalta! Valmisteluina ennen reissuun lähtöä varasin menolipun Hong Kongiin ja hommasin sekä Kiinan että Venäjän viisumit (jotka sai kohtuullisen helposti Suomesta). Lisäksi yksi tämän reissun todo-listalla olevista maista oli Pohjois-Korea, joka tietenkin vaati buukkauksen matkanjärjestäjältä hyvissä ajoin. Mutta näiden em. järjestelyjen lisäksi en lyönyt lukkoon mitään muita asioita.

Alla on yhteenveto maista, joissa tuli reissattua. Tarkemmat tarinat ja päiväkirjamerkinnät löytyvät omilta sivuiltaan. Tällä reissulla tuli pidettyä yllä 303 Tours -matkablogia, johon postailin pienellä viiveellä stooreja matkan varrelta. Lisäksi tuli kirjoiteltua paperille muutamissa maissa, joissa internet-yhteyttä ei ollut saatavilla.


Reitti:

  1. Kiina: Hong Kong
  2. Filippiinit: Manila ja Puerto Galera
  3. Singapore
  4. Indonesia: Batam
  5. Indonesia: Bali, Gili-saaret ja Lombok
  6. Thaimaa: Bangkok
  7. Myanmar: Yangon, Bagan ja Inle Lake

Kiina - osa 1 (Hong Kong)
Ensimmäisessä kohteessani tällä reissulla olin vain muutaman päivän. Hong Kong oli "helppo" kohde, koska englantia puhuttiin sujuvasti ja meininki oli aika eurooppalaista verrattuna reissun tuleviin mestoihin. Kaipasin kuitenkin lämpimämpää ilmastoa ja jatkoin aika pian matkaa etelään. Kaupunki on kyllä mielenkiintoinen paikka, jossa kiinalainen kulttuuri ja brittiläinen perintö sekoittuvat mielenkiintoisella tavalla. Keskusta on melkoista ihmisvilinää, mutta vain lyhyen lauttamatkan päästä löytyy todella rauhallisia "kyliä" ja rantoja.


Filippiinit
Seuraava kohteeni Hong Kongin jälkeen oli Manila. Cebu Pacificin lentojen buukkaaminen oli melkoinen hässäkkä, mutta lopulta pääsin perille tähän hulluun kaupunkiin. Manila on valtava paikka, jossa on konkretisoituvat kaikki Kaakkois-Aasian huonoimmat puolet. Turistikohteena Manila on melko kammottava, mutta silti vietin melko pitkän tovin tässä miljoonakaupungissa (ja myös sen lähiympäristössä). Jäi kyllä aika sekavat tunteet tästä mestasta: melua, tungosta ja saasteita riittää - silti löytyy myös kaikenlaista nähtävää sekä itse kaupungista että lähiympäristöstä (esim. Taalin tulivuori ja Puerto Galeran rannat). Oli myös ajatuksena käydä jossain muualla Filippiineillä, mutta "provinssikierros" olisi vaatinut kyllä enemmän aikaa kuin ne pari viikkoa, jotka vietin Manilassa ja lähiympäristössä.


Singapore
Suosikkikaupunkini Aasiassa! Olin jo kolmatta kertaa tässä kauniissa pikkuvaltiossa ja keskustan nähtävyydet olivat tuttuja aiemmilta reissuilta. Se ei haitannut menoa, koska tässä stadissa on erittäin miellyttävää vain oleilla ja nauttia sen ainutlaatuisesta tunnelmasta. Ja toki tuli bongattua muutama uusikin mesta, kuten esim. Singapore Zoo ja Sentosan alue. Olin Singaporessa vain muutaman yön, mutta Manilan kaaoksen jälkeen tällainen paikka, jossa on liikennesäännöt ja vähemmän melusaastetta tuntui todella virkistävältä!


Indonesia
Tässä maassa en ollut aikaisemmin käynyt. Odotin tietenkin hienoja rantoja ja luonnon ihmeitä, joita kyllä riittikin nähtäväksi. En aiemmin tiennyt, että Indonesiaan on vain noin tunnin lauttamatka Singaporesta. Vietin mielenkiintoisen viikonlopun Batamin saarella, josta jatkoin lentäen Balille. Bali ja lähistöllä olevat Gili-saaret sekä Lombok olivat juuri sellaisia paratiiseja, joita olin etsinytkin. Päädyinkin jumittamaan kolmisen viikkoa noilla nurkilla. Ohjelmassa ei ollut sukelluskurssin lisäksi juurikaan mitään erikoista - olipahan yksi rentouttavimmista lomista ikinä! Ehdin siis käydä Balin ja Lombokin lisäksi kaikilla kolmella Gili-saarella ja jäi kyllä sen verran hyvät tunnelmat, että pitäisi joskus vielä palata tänne...


Thaimaa
Thaimaa on myös yksi suosikkikohteistani Aasiassa ja vietin jonkun aikaa Bangkokissa odottaessani Myanmarin viisumia. Kaupunkielämä tuntui taas hyvältä vähemmän urbaanien kohteiden jälkeen. Bangkokissa tuli kierrettyä useampi vanha tuttu nähtävyys kuten Royal Palace ja muutama temppeli. Vaikka tämä kaupunki on pahimmillaan melkoista kaaosta, niin silti se on kyllä yksi miellyttävimmistä "megacity"-osastoon kuuluvista aasialaisista metropoleista. Palasin Bangkokiin vielä Myanmarin rundin jälkeen ja silloin aloin ensimmäistä kertaa tuntea pientä "reissuväsymystä". Siihen auttoi muutama päivä rentoa oleilua Siamin nurkilla: ihan vaan lepoa hotellilla, hengailua läheisissä ostoskeskuksissa ja toisaalta pahimpien turistirysien välttelyä.


Myanmar
Tämä maa oli kyllä ilman muuta yksi reissun kohokohdista. En oikein tiennyt, mitä odottaa - pienen alkujärkytyksen jälkeen Myanmar osoittautui todella mielenkiintoiseksi kohteeksi. Yangon oli kyllä melkoisen sekava kaupunki ja lämpötila nousi lähemmäksi 40 astetta. Mutta erittäin ystävälliset ihmiset sekä aikamatkailu-fiilis tekivät visiitistäni todella miellyttävän. Kohteista mieleenpainuvin oli Inle Lake. Monta kaukaisempaa paikkaa jäi näkemättä, mutta ne olivat ikävä kyllä aika epämiellyttävien koko päivän bussimatkojen päässä.


Reitti:

  1. Kiina: Xian
  2. Kiina: Peking
  3. Pohjois-Korea
  4. Kiina: Macau and Hong Kong
  5. Kiina: Guangzhou
  6. Mongolia: Ulan Bator
  7. Venäjä: Irkutsk
  8. Venäjä: Moscow:
  9. Finland: Helsinki

Kiina - osa 2 (Xian - Peking)
Kun olin ladannut akut Bangkokissa, niin oli aika siirtyä ensimmäistä kertaa manner-Kiinan puolelle. Aloitin tämän rundin Xianista, joka oli sopiva sopivan "pieni" kohde kulttuurishokin lieventämisen kannalta. Toki kyseessä oli Suomen skaalalla aivan valtava kaupunki. Tsekkasin pakolliset nähtävyydet, kuten kuuluisat terrakotta-soturit. Jatkoin matkaa junalla Pekingiin, jossa olin vain vähän aikaa ennen kuin edessä oli ehkä tämän reissun odotetuin kohde eli Pohjois-Korea...


Pohjois-Korea
Oudoin maa, jossa tähän mennessä olen käynyt. Piste. Ja toisaalta yksi mieleenpainuvimmista kohteista - kokonaisuutena erittäin miellyttävä visiitti turistin näkökulmasta. Pohjois-Koreaa on vaikea kuvata sanoin, siellä pitää käydä! Maa on kyllä eräänlainen surrealistinen toiseen todellisuuteen, jossa koko ajan miettii, mikä vuosi on kyseessä ja mikä on todellista, mikä teatteria? Reissun perusteella mediassa monet esitetyt kauhukuvat tuntuvat vääristyneiltä, sillä eipä juurikaan näkynyt äärimmäistä köyhyyttä, pakkotyötä tai nälänhätää. Ihmiset hymyilivät ja olivat erittäin ystävällisiä turisteille. Toki infrastruktuuri oli retro-henkistä, mutta pahempiakin kehitysmaita olen nähnyt. Lisäksi turisteille näytettiin vain hyvin rajallinen alue tästä suuresta maasta eli eiköhän julmuuksia ja kurjuuttakin jostain löydy?


Kiina - osa 3 (Peking - Macau - Guangzhou - Hong Kong - Peking)
Viiden päivän Pohjois-Korean reissun jälkeen oli aika palata Kiinaan. Nyt oli enemmän aikaa tutustua kunnolla Pekingiin, jossa voisi helposti viettää vaikka viikon nähdäkseen edes kuuluisimmat nähtävyydet. Sää oli edelleen viileähkö, joten päätin tehdä vielä pienen reissun etelään, jossa oli pari mielenkiintoista kohdetta: kävin siis Macaon kasinoilla ja vietin aikaa myös Guangzhoun puolella. Tämä jälkimmäinen paikka oli taas yksi hullu megacity, joka osoittautui yhdeksi tämän reissun epämiellyttävimmäksi kohteeksi. Kävin vielä uudelleen Hong Kongissa viettämässä vähän rantaelämää ennen kuin palasin vielä kerran Pekingiin, josta alkoi tämän reissun viimeisin etappi kohti Suomea.


Mongolia
Trans-Siperian junamatka on ollut myös yksi haaveistani matkailun saralla. Vaikka olin ostanut meno-paluun Hong Kongista Helsinkiin, niin päätin reissata vähän hitaampaa reittiä junalla. Junalipun hankinta oli melkoinen sählinki, mutta vaikeuksien jälkeen pääsin reissaamaan Peking - Ulan Bator -välin raiteita pitkin. Tämä ensimmäinen väli junalla oli mielenkiintoinen: upeita maisemia ja varsin tuskallinen rajanylitys. Mongolia oli myös näitä kohteita, joissa tunsin olevani kaukana kotoa. Ulan Bator oli hullu suurkaupunki, josta onneksi pääsi äkkiä keskelle ei mitään paikkaan, jossa oli kilometrikaupalla koskematonta luontoa. Tämä oli myös reissun ainoa kohde, jossa tuli nähtyä lunta.


Venäjä
Jatkoin matkaa junalla Irkutskiin eli olin aivan Siperian ytimessä. Irkutsk oli itse asiassa varsin miellyttävä kaupunki, jossa oli paljon kauniita (mutta pahoin ränsistyneitä) vanhoja puutaloja. Junamatkailu alkoi jo tympiä ja päätin jättää väliin 5 päivän matkan halki Venäjän. Buukkasin siis Aereflotin lennon Moskovaan, jossa vietin pari yötä ennen kuin hyppäsin taas junan kyytiin. Ja niin kolmen kuukauden seikkailu oli vihdoin ohi. Onneksi Suomen kesä oli jo tuloillaan...


Sijaintini matkan aikana (yöpymispaikan perusteella)

7.2.2009: Helsinki / Lontoo / Hong Kong

8.2.2009: Hong Kong

9.2.2009: Hong Kong

10.2.2009: Hong Kong

11.2.2009: Hong Kong / Manila, Filippiinit

12.2.2009: Manila, Filippiinit

13.2.2009: Manila, Filippiinit

14.2.2009: Manila, Filippiinit

15.2.2009: Manila, Filippiinit

16.2.2009: Puerto Galera, Filippiinit

17.2.2009: Puerto Galera, Filippiinit

18.2.2009: Puerto Galera, Filippiinit

19.2.2009: Puerto Galera, Filippiinit

20.2.2009: Puerto Galera / Manila, Filippiinit

21.2.2009: Manila, Filippiinit

22.2.2009: Manila / Tagatay, Filippiinit

23.2.2009: Manila, Filippiinit

24.2.2009: Manila, Filippiinit

25.2.2009: Manila, Filippiinit / Singapore

26.2.2009: Singapore

27.2.2009: Singapore

28.2.2009: Singapore / Batam, Indonesia

1.3.2009: Batam, Indonesia

2.3.2009: Batam / Kuta, Indonesia

3.3.2009: Kuta, Indonesia

4.3.2009: Kuta, Indonesia

5.3.2009: Kuta, Indonesia

6.3.2009: Kuta / Ubud, Indonesia

7.3.2009: Ubud, Indonesia

8.3.2009: Ubud / Gili Trawangan, Indonesia

9.3.2009: Gili Trawangan, Indonesia

10.3.2009: Gili Meno, Indonesia

11.3.2009: Gili Meno, Indonesia

12.3.2009: Senggigi, Indonesia

13.3.2009: Senggigi, Indonesia

14.3.2009: Gili Air, Indonesia

15.3.2009: Gili Air, Indonesia

16.3.2009: Gili Air, Indonesia

17.3.2009: Gili Air / Kuta, Indonesia

18.3.2009: Kuta, Indonesia / Bangkok, Thaimaa

19.3.2009: Bangkok, Thaimaa

20.3.2009: Bangkok, Thaimaa

21.3.2009: Bangkok, Thaimaa

22.3.2009: Bangkok, Thaimaa

23.3.2009: Bangkok, Thaimaa

24.3.2009: Bangkok, Thaimaa

25.3.2009: Bangkok, Thaimaa

26.3.2009: Bangkok, Thaimaa

27.3.2009: Bangkok, Thaimaa / Yangon, Myanmar

28.3.2009: Yangon, Myanmar

29.3.2009: Bagan, Myanmar

30.3.2009: Inle Lake, Myanmar

31.3.2009: Inle Lake, Myanmar

1.4.2009: Yangon, Myanmar / Bangkok, Thaimaa

2.4.2009: Bangkok, Thaimaa

3.4.2009: Bangkok, Thaimaa

4.4.2009: Bangkok, Thaimaa

5.4.2009: Bangkok, Thaimaa

6.4.2009: Bangkok, Thaimaa

7.4.2009: Xian, Kiina

8.4.2009: Xian, Kiina

9.4.2009: Xian, Kiina

10.4.2009: Peking, Kiina

11.4.2009: Pohjois-Korea

12.4.2009: Pohjois-Korea

13.4.2009: Pohjois-Korea

14.4.2009: Pohjois-Korea

15.4.2009: Pohjois-Korea

16.4.2009: Pohjois-Korea

17.4.2009: Peking, Kiina

18.4.2009: Peking, Kiina

19.4.2009: Peking, Kiina

20.4.2009: Peking, Kiina

21.4.2009: Peking, Kiina

22.4.2009: Macau, Kiina

23.4.2009: Macau, Kiina

24.4.2009: Guangzhou, Kiina

25.4.2009: Guangzhou, Kiina

26.4.2009: Guangzhou, Kiina

27.4.2009: Hong Kong

28.4.2009: Hong Kong

29.4.2009: Hong Kong

30.4.2009: Hong Kong

1.5.2009: Hong Kong

2.5.2009: Hong Kong

3.5.2009: Hong Kong

4.5.2009: Peking, Kiina

5.5.2009: Peking, Kiina

6.5.2009: Peking, Kiina

7.5.2009: Ulan Bator, Mongolia

8.5.2009: Ulan Bator, Mongolia

9.5.2009: Ulan Bator, Mongolia

10.5.2009: Ulan Bator, Mongolia

11.5.2009: Junassa Irkutskiin

12.5.2009: Irkutsk, Venäjä

13.5.2009: Moscow, Venäjä

14.5.2009: Moscow, Venäjä

15.5.2009: Helsinki, Suomi