acidkainen.net

Myanmar 27.03.2009 - 01.04.2009

Yhteysongelmia ja katvealueita (Bagan, Myanmar)
Pikainen päivitys: olen hengissä ja tällä hetkellä Myanmarissa, jossa puhelin- ja internetyhteydet ovat todella surkeat. Kännykkäni ei toimi ollenkaan ja internet-yhteyksiä on tarjolla harvassa paikassa. Ja jos on, niin täällä viranomaiset rajoittavat pääsyä vaikka mihin, kuten esim. sähköpostiin, blogeihin ja ties minne. Ja monessa paikassa yhteydet ovat kokonaan alhaalla (kuten yhdessä kuppilassa eilen). Olen siis vihdoin löytänyt ensimmäisen verkossa kiinni olevan koneen (ja blogiin pääsin käsiksi jonkun saksalaisen proxyn kautta).

On kyllä mielenkiintoinen maa: selvästi kehittymättömin näistä Kaakkois-Aasian maista ja reissaajalle vielä jossain määrin "hardcore", siis siinä mielessä että matkustaminen on astetta hankalampaa kuin naapurimaissa. Lämpöä mittarissa on ollut jopa +38 astetta eli on myös aika hikiset oltavat. Tämän reissun matkapäiväkirjat tein perinteisellä kynä & paperi - metodilla ja naputtelin ne blogiin myöhemmin Bangkokissa.

Päivä 1 (Yangon, Myanmar)

Nyt on aika aloittaa reissun epäeettinen osuus eli visiitit epämääräisiin diktatuureihin tms paikkoihin. Ennen Pohjois-Koreaa on vuorossa Myanmar, josta minulla ei ollut kovin selkeää käsitystä etukäteen. Buukkasin Bangkok Airin n. 80e maksaneen yksisuuntaisen lennon koska maitse tehdyt rajanylitykset olivat enemmän tai vähemmän mahdottomia. Lento sujui ongelmitta ja maahantulo oli yllättävän leppoisa - leimat passiin ja vihreää linjaa sisään. Lentokenttä oli pieni mutta uudehko. Mitään busseja ei ilmeisesti ollut joten ei muuta kuin taksi alle...

Paikallinen autokanta koostuu 70- ja 80-lukujen autoista mutta vieläkin vanhempaa kalustoa kyllä löytyy! Kaikissa autoissa on ratti oikealla mutta myös liikenne on oikeanpuoleista. Tämä johtuu siitä että kaikki autot on tuotu käytettyinä Japanista tai Thaimaasta. Keskustaan on matkaa noin 10km, taksikuski heittää minut johonkin paikalliseen guest houseen joka osoittautuu meluisaksi laavaksi. Harhailen vähän aikaa ympäriinsä ja pari muuta laavaa tsekattuani päädyn hiemaan kalliimpaan 15$ hotelliin joka on ainakin rauhallinen - parilta edelliseltä paivalta on vähän univelkoja...

Ensivaikutelma Myanmarista on sekava, mutta mielenkiintoinen. Ollaan selkeästi aikamatkalla johonkin kauas - Cambodia tuntuu modernilta Yangoniin verrattuna! Kaupunki on kuin pommin jäljiltä ja kadut sekä jalkakäytävät (jos niitä on) ovat täynnä kuoppia. Liikkuminen on hidasta johtuen katujen huonosta kunnosta ja yleisestä kaaoksesta - koko ajan saa katsella eteensä! Ihmisen ovat myös hieman oudon näköisiä johtuen siitä että 1) lähes kaikki miehet pukeutuvat sarongin kaltaiseen 'hameeseen' 2) naisilla on kummallinen tapa käyttää vaaleankeltaista 'poskipunaa'. Länsimaalaiset ovat vähissä. Eräs outo asia on ilman muuta burmalaiset kirjaimet, jotka ovat ehkä oudoimmat tähän asti näkemistäni. Jos olet tekemässä scifi-elokuvaa ja tarvitset aakkosia ulkoavaruuden olioille suosittelen naita!

Käytän loppupäivän lähinnä yleiseen harhailuun kaupungilla. Testaan paikallisen Internetin joka osoittautuu järjettömän hitaaksi - sähköpostin avaaminen kestää 5 min ja muutama saitti kuten esim. tämä blogi ja Skype on blokattu kokonaan. Illan aikana saan nauttia myös muutamasta sähkökatkosta jotka tulevat olemaan arkipäivää.

Joka tapauksessa Yangon on yksi hullummista aasialaisista kaupungeista - paikka vaatii lisää tutustumista huomenna. Kaduilla on muuten aika rauhallista (lukuunottamatta liikennettä yleensä) - on vaikea uskoa olevansa keskellä jotain suurta diktatuuria (tai maata joka olisi romahtamispisteessä). Olot ovat köyhät mutta elämä jatkuu ja ihmiset näyttävät kohtuullisen tyytyväisiltä. Kodittomia ja slummeja ei näy (kuten esim. Manilassa). Syön illallisen paikallisessa muovituolikuppilassa ja vetäydyn nukkumaan...

Päivä 2 (Yangon, Myanmar)
Hyvin nukutun yön jälkeen on aika tutustua Yangonin nähtävyyksiin... Hotellin ystävällinen henkilökunta tarjoilee munakasta ja banaaneja aamiaiseksi. Yangonia on vaikea uskoa 5 miljoonan asukkaan cityksi mutta nain se vaan on! Syynä tähän on lähinnä rakennuskanta ja katujen kunto - kaupungissa on vain muutama tornitalo kuten keskeisellä paikalla oleva Sakura Tower. Kayn tsekkaamassa näkymät kyseisen rakennuksen 21. kerroksesta ja nautin ylihinnoitellun kokiksen - ero esim. Bangkokiin on valtava!

Ostan myös lentolipun huomiskeksi Baganiin - pikaisen fiilistelyn perusteella 1,5 päivää riittää Yangonissa. Osto hoituu kivuttomasti paikallisessa matkatoimistossa joka tekee kaupat kännykän välityksellä ilmeisesti samassa rakennuksessa olevan lentoyhtiön kanssa. Lentoyhtiöt ja niiden turvallisuus kyllä epäilyttävät - saapa nähdä mitä 80 taalalla saa! Mielenkiintoista kyllä lipun virallinen hinta näyttää olevan 180 taalaa mutta jostain syystä matkatoimisto tarjoaa merkittävän alennuksen!

Jatkan matkaa kohti Scwedagon Playaa jonka pitäisi olla yksi Myanmarin suurimmista ja pyhimmistä temppeleistä. Paikka löytyykin puolen tunnin hikisen kävelyn jälkeen - stupa on niin valtava että se näkyy todella kauas! Kyseessä on siis korkean mäen päällä oleva valtava buddhalainen temppeli, jonka juuret ovat jossain yli 1000 vuoden päässä. Suurin stupa on ikävä kyllä remontissa (peitetty osittain rakennustelineillä) mutta silti vaikuttava. Sen ympärillä on kymmeniä pienempiä temppeleitä. Normaaliin tapaan kenkiä ei saa pitää jalassa - talla kertaa tämä on erityisen tuskallista silla aurinko on lämmittänyt laatoituksen todella kuumaksi. Lämpöä on ilmeisesti lähemmäs 40 astetta - nain kuulen myöhemmin.

Temppelialue on valtava ja turisteja on vähän. Hengailen alueella varmaan pari tuntia ja nappailen lukuisia kuvia. Välillä on pakko viettää aikaa varjoisissa paikoissa - lämpö on sen verran kova! Kierroksen jälkeen jatkan matkaa kohti läheistä järveä, jota kiertää puinen kävelysilta. Ihan miellyttävä paikka jossa erityisesti huomiota herättää valtavan laivan ja temppelin risteytykseltä näyttävä rakennelma. En jaksa kiertää järven vastarannalle vaan tyydyn ihmettelemään kyseistä viritystä miellyttävästä ravintolasta (jossa olen ainoa asiakas!) Suuntaan takaisin keskustaan jossa lepäilen hetken hotellissa. Illemmalla törmään läheisen guesthousen ravintolassa kahteen suomalaiseen, jotka ovat kiertäneet jo pidempään Myanmarissa. Toisella heistä on jo 4kk matkustamista takana ja juttu on sekavaa johtuen ilmeisesti runsaasta pilven ja alkoholin käytöstä. Tarinoimme jonkun aikaa matkailusta ennen kuin jätän kaverit viskipullon ääreen, minulla kun on aikainen herätys huomenna!

Päivä 3 (Bagan, Myanmar)
Yangon oli sen verran hikinen ja kaoottinen paikka enkä olisi juurikaan keksinyt tekemistä kolmanneksi paivaksi joten oli aika vaihtaa maisemia kohti Bagania, joka temppeleineen oli ehkä eniten ennakkoon odottamani paikka Myanmarissa. Jostain syystä kaikki lennot Baganiin lähtivät klo 6-7 välillä ja lentolippuuni oli merkitty check-in:in alkavan klo 5:00 eli päivä alkoi erittäin epämukavalla aamuherätyksellä klo 4:00.

Saavuin siis puoliunessa Yangonin vatimattomaan kotimaan terminaliin ja kuten arvata saattaa check-in alkoi oikeasti vasta lähempänä kello kuutta... Kentällä odotti iäkäs ATR-potkurikone - kyseinen malli tuli hyvinkin tutuksi nuoruusvuosien Lapin-reissuilla. Lento lähti täsmälleen ajallaan ja sujui ongelmitta - konekin tuntui kestävän mainiosti! Baganissa hieman pomppuisen laskun jälkeen oli edessä 10 minuutin siirtymä taksilla läheiseen kylään, jossa oli jo täysi tohina päällä. Lukemattomat pyörät, mopot, hevoskärryt ja muut kulkuneuvot varmistavat korkean melutason. Itse kylä on pieni ja köyhän oloinen, turisteja ei juurikaan näy. Tuntuu että olen hotellini ainoa asiakas!

Lepäilen hetken ennen kuin vuokraan pyörän päästäkseni tutkimaan temppelialuetta, joka levittäytyy hyvin laajalle alueelle ('Old Bagan') joka alkaa parin kilometrin päässä kylästä. Temppeleitä on varmaan satoja - joukossa muutama suuri ja lukuisia pienempiä. Osa pienemmistä rakennelmista vaikuttaa hyvin tuoreilta, kun taas vanhemmat ovat noin 1000 vuoden ikäisiä... Arkkitehtuuri muistuttaa jossain määrin Angkoria, mutta toisin kuin siellä suurin osa rakennuksista on tehty punaisesta tiilestä. Joissakin on kullatut tornit ja valkoiset seinät mutta useimmat ovat hieman rapistuneita johtuen eroosiosta ja maanjäristyksistä. Aluetta on vaikea hahmottaa kokonaisuutena, päädyn siksi aluksi vain pyöräilemään ympäriinsä ja pysähdyn aina kun vastaan tulee jotain kiinnostavaa.

Isoimmat temppelit näkyvät kauas ja ne on helppo löytää ostamani kartan avulla. Useimmat temppelit ovat vaikuttavampia etäältä - sisätilat ovat usein aika vaatimattomat ja pitävät sisällään lähinnä Buddha-patsaita. Parin tunnin kiertelyn jälkeen helle ja väsymys alkavat käydä sietämättömiksi - löydän onneksi mukavan ravintolan, jossa paikallinen perhe tarjoaa valtavan määrän paikallista ruokaa erittäin kohtuulliseen hintaan. San lisäksi ilmaiset jälkiruoat ja postikortteja - paikallinen vieraanvaraisuus on hämmästyttävää! Jatkan temppelien kiertämistä ja kellon lähestyessä viittä olen kiertänyt useimmat suurimmista ja kuuluisimmista. Tsekkaan lisäksi uudelleen rakennetun palatsin - kyseessä on valtava kullanhohtoinen rakennelma jonka historia jää epäselväksi. Ja olen taas kerran ainoa asiakas!

Bagan on kokonaisuutena erittäin vaikuttava mutta yksittäiset temppelit alkavat toistaa itseään pidemmän päälle. Lisäksi armoton helle alkaa vaatia veronsa. Kohteena kiinnostava ja käymisen arvoinen mutta en kuitenkaan vertaisi sitä Angkoriin. Auringonlaskun lähestyessä lahden pyöräilemään takaisin kohti hotellia. Vietän lähes tunnin tuskaillessani paikallisten Internet-yhteyksien kanssa. Onnistun vihdoin päivittämään blogiini olinpaikkani (käyttämällä jotain saksalaista proxya) mutta paluulentojen varaaminen osoittautuu mahdottomaksi. Tästä tulee vielä ongelmia kuten myöhemmin huomaan...

Yritän vielä löytää 'Bagan Viewing Tower:in' ennen auringonlaskua mutta se osoittautuu mahdottomaksi kunnon opasteiden puuttuessa. Kyseinen rakennelma on hallituksen keskelle maailmanperintöaluetta rakentama pilvenpiirtäjä - vähintäänkin arveluttavaa toimintaa siis mutta olisin halunnut nähdä alueen kokonaisuutena. Fillaroin pimeän tullessa takaisin ja vietän loppuillan lähinnä lepäillen. Syön jotain deep fried -possua paikallisessa muovituolikuppilassa ennen kuin vetäydyn nukkumaan jo kymmenen maissa...

Päivä 4 (Inle Lake, Myanmar)
Baganin visiittini jäi lyhyeksi eli paivan mittaiseksi - keskeisimmät temppelit ehtii hyvin nähdä päivässä eikä alueen kiertäminen lähes 40 asteen helteessä enää inspiroinut. Yleiseen chillaukseen Bagan soveltuu yhtä huonosti kuin Yangon - lisäksi jatkuvat sähkökatkot tekevät kuumista päivistä tuskaisia kun tuulettimet eivät toimi! Seuraava kohde oli Inle Lake, johon pääsemiseksi vaihtoehtoina olivat 12h bussimatka alkaen klo 4 aamulla tai lento aamulla klo 8 maissa. Ei liene vaikeaa arvata kumman vaihtoehdon valitsin huolimatta $60 hinnasta!

Saavuin kentälle klo 7 maissa ja kumma kyllä boarding alkoi lähes välittömästi. Kone lähti pikaisesti nousukiitoon ja samalla kuulutettiin että seuraava kohde on Mandalay - ei siis Heho johon olin menossa! Rupesin ihmettelemään olenko oikeassa koneessa - varsinkin kun lento lähti selkeästi etuajassa. Kysyin lentoemolta mihin oikein ollaan menossa ja hän sanoi että kone tekee 'rengasmatkan' Mandalayn kautta Hehoon. Ensimmäinen etappi kesti huikeat 25 min, sen jalkeen istuin koneessa puoli tuntia ennen kuin oli edessä toinen saman pituinen lento Hehoon.

Kyseinen lentokenttä oli yksi pienimmistä näkemistäni, ikävä kyllä se sijaitsi yli 40 km päässä varsinaisesta kohteestani eli Inle Lakesta. Edessä oli siis pakollinen taksikyyti joka kustansi messevät $28! Noin tunnin kuoppaisen ajomatkan jälkeen saavuin järven lähistöllä olevaan kylään, joka vaikutti ehdottomasti miellyttävimmältä paikalta Myanmarissa tähän asti. Ilma oli viileämpi ja puhtaampi kuin parina aiempana päivänä ja meininki hiekkaisilla kaduilla oli rentoa.

Valitsin LP:n suositteleman Aquarius Inn -nimisen paikan jossa sain todella ystävällisen vastaanoton. Huone ei ollut vielä valmis mutta sain kevyen aamiaisen ja isäntä antoi omatekoisen kartan, josta löytyi pyöräily- ja vaellusreittejä. Paatin viettää loppupaivan pyöräilemällä. Guest housen vieressä oleva liike vuokrasi pyöriä noin euron päivähinnalla. Fillarien laatu oli vähintäänkin kyseenalainen mutta eiköhän 1-vaihteisellakin päivän ajele...

Lähdin sotkemaan noin 10 km matkaa kohti järveä, tiet olivat huonot joten matka sujui hitaasti. Maisemat olivat hienot. Aluksi reitti kulki läpi vihreiden riisipeltojen ja sen jälkeen vuorten juurella. Liikenne oli vähäistä mutta matkan varrella näkyi runsaasti paikallisia päivittäisissä askareissaan - lähinnä maatalouteen liittyen. Vastaantulevat lapset tervehtivät iloisesti huutamalla 'Hello'. Reitti päättyi kalliin oloisen hotellin lähistölle, josta avautui hienot näkymät järvelle. Ihailin maisemaa puolisen tuntia ennen kuin lähdin paluumatkalle. Ilma oli edelleen kuuma mutta ei liian helteinen, sopiva pyöräilysää siis.

Palaan hotellille, jossa huone on valmiina. Hengailen kylässä parin tunnin ajan ennen pimeän tuloa. Illemmalla yritän taas kerran päästä Internettiin varaamaan lentolippuja - tuloksetta. Paikalliset yhteydet ovat vähintäänkin hämmentävät - ilmeisesti kaikki yhteydet menevät jonkun valtion kontrolloiman piuhan läpi joka on juuri nyt 'huollossa' - näin ainakin kertoo selaimeen ensimmäiseksi pakotettu sivu. Tästä johtuen (?) yhteydet ovat ihan tolkuttoman hitaat ja monet sivustot kuten Skype ja Blogger on blokattu kokonaan. Tämän voi kiertää käyttämällä jotain ilmaista proxya mutta homma on tuskallisen hidasta. Nettikahviloita on jonkun verran - tyypillinen versio on yksinäinen kone jonkun kaupan tms nurkassa. En tiedä onko tilanne yhtään parempi tuon 'remontin' jälkeen mutta en suosittele jättämään mitään tärkeitä asioita kuten lentoliput tai pankkiasiat hoidettavaksi Myanmarissa!

Päivä 5 (Inle Lake, Myanmar)
Nukun hyvin vaikka totuttuun tapaan kello kuuden maissa alkavat kukot kiekua ja liikenteen äänet. Makoilen kuitenkin sängyssä yhdeksään asti ennen kuin menen aamiaiselle - se on ehdottomasti paras tähänastisista ja kaikkea tuntuu saavan halutessaan lisää.

Paivan ohjelmana on veneretki järvelle mutta ennen sitä pitää säätää lentoja pois Myanmarista. Koska Internet ei vaan toimi joudun käyttämään paikallisia matkatoimistoja ja lentoyhtiöiden toimistoja. Soitan ensin Bangkok Airwaysiin, jonka lennolla tulin Yangoniin. Tilaa löytyisi mutta hinta on kaksi kertaa kalliimpi kuin tullessani ($186). Minua neuvotaan soittamaan matkatoimistoihin, joista pitäisi saada sama lippu halvemmalla. Linjat ovat kuitenkin koko ajan varattuja ja kun vihdoin pääsen läpi minulle sanotaan että ko. lento on täynnä. Kysyn myös muita yhtiöitä - Myanmar Internationalilla voisi olla tilaa mutta selvittäminen kestäisi puoli tuntia. Koko säätöön on mennyt varmaan lähemmäksi tunti ja päätän buukata kalliin lipun Bangkok Airwaysilta. Kallista mutta pari lisäpäivää Yangonissa ei houkuta, lisäksi rahatilanne heikkenee koko ajan varsinkin kun lento pitää maksaa käteisellä.

Näin ollen Myanmarin visiitti jää alle viikon mittaiseksi - olen tosin ehtinyt näkemään kaikki haluamani paikat. Pyydän vielä hotellin väkeä buukkaamaan lennon Yangoniin - vaihtoehtona olisi taas 16h bussikyyti, joka olisi perillä keskellä yötä. Päätän jättää senkin väliin - kuten aiemmin sanoin ei vaan jaksa moisia ylipitkiä matkoja enkä koe saavani niistä mitään extreme-pisteitä... Kiinassa niitä joutuu ehkä kuitenkin tekemään. Kello lähestyy jo yhtätoista kun vihdoinkin pääsen joelle, jossa venekuskit tarjoavat kyytejä. Tarjontaa on runsaasti ja ensimmäinen jututtamani heppu osoittautuu luotettavan oloiseksi ja puhuu riittävän hyvää englantia. Kun hintakin on hotellin väen mainitsemassa haarukassa (n. 9e koko paivasta) lähdemme matkaan.

Kulkuvälineenä on paikallinen 'pitkähäntä' joka vastaa aika lailla thai-versiota äänekkäine moottoreineen. Ajelemme aluksi useamman kilometrin verran jokea pitkin - rannoilla näkyy monenlaista asumusta ja aktiviteettia - lähinnä riisinviljelyyn ja kalastukseen liittyen. Maisemat ovat upeita ja kuvia tulee otettua runsaasti. Kun pääsemme itse järvelle maisemat muuttuvat vielä astetta hienommiksi - tunnelma utuisten vuorien keskellä on vähintäänkin surrealistinen.

On mielenkiintoista seurata paikallisia kalastajia joilla on kummallinen tapa soutaa pieniä veneitään jalallaan. Kiertelemme järvellä olevia lukuisia 'kelluvia kyliä', joissa ihmiset asuvat paaluille pystytetyissä taloissaan. Niistä löytyy myös lukuisia kauppoja ja pajoja, joissa valmistetaan kaikenlaisia käsitöitä koruista kankaisiin. Kaymme useammassa pajassa katsomassa miten tuotteet syntyvät, lisäksi on tietenkin mahdollisuus ostaa kaikenlaista mutta onneksi kukaan ei pakota ostoksiin.

Lounastauon jälkeen jatkamme ehkä kierroksen vaikuttavimpaan kohteeseen eli 'kelluviin puutarhoihin' jotka ovat osittain veden varassa olevia kasvitarhoja. Niissä kasvaa kaikkea mahdollista kukista vihanneksiin ja riisiin. Pysähdymme vielä paikallisessa luostarissa ennen kuin aloitamme paluumatkan. Kokonaisuutena erittäin hyvä päiväretki, joka oli ehdottomasti hintansa väärti. Lepäilen hetken hotellilla ennen kuin käyn illallisella. Tarkoitukseni oli syödä kevyesti mutta 'Myanmar curry' osoittautuu valtavaksi setiksi lihaa ja erilaisia lisukkeita - sen jälkeen olo on vähintäänkin täynnä...

Päivä 6 (Inle Lake ja Yangon, Myanmar)
Kun sain vihdoin lentoliput hoidettua on aika palata Bangkokkiin. Guest Housen isäntä heittää minut ja yhden japanilaisen erittäin kohtuulliseen $15 hintaan (eli $7,5 per henkilö) Hehon lentokentälle. Ennen lähtöä saan taas erinomaisen aamiaisen loistavalla palvelulla ja lisäksi vielä lopuksi lahjaksi bambusta tehdyn 'kukkamaljakon' - lienee ensimmäinen kerta, kun moista tapahtuu, olen kuitenkin yöpynyt aika monessa paikassa reissuillani. Tämä kyllä takaa sen että Aquarius saa henk. koht kunniamainintani parhaasta vieraanvaraisuudesta koskaan!

Lento Hehosta Yangoniin sujuu ongelmitta. Yangon Airwaysin ATR-kone on taas kerran ajallaan - taisin lentää lähes kaikki välit samalla koneella? Yangonissa kävelen kv terminaaliin ja Bangkok Airwaysin toimistossa löytyy eilen tekemäni varaus. Jostain syystä lipun hinta on laskenut yön aikana 50 taalalla ollen nyt $135! En valita vaan maksan sen viimeisillä taaloillani ja siirryn odottelemaan lentoa. Se sujuu ongelmitta ja reilun tunnin kuluttua olen taas Bangkokin liikenneruuhkissa - tarkoituksena lepäillä Bangkokissa joitakin paivia ennen kuin jatkan kohti Kiinaa. Internet-ongelmista johtuen Kiinan lentojen buukkaus ei vielä ole onnistunut joten pitää perehtyä asiaan tulevina päivinä.