acidkainen.net

Venäjä 11.05.2009 - 14.05.2009

Taas junassa (Ulan Bator, Mongolia ja Irkutsk, Venäjä)
Matka jatkuu taas ja alan hitaasti, mutta varmasti lähestyä Helsinkiä. Mutta edelleen olen aika kaukana kotoa.

Edessä on siis toinen n. 30h kestävä junamatka. Tällä kertaa kyseessä on joku todella verkkaista vauhtia kulkeva 'paikallisjuna' Ulan Batorista Irkutskiin - matkaa on reilut 1000km mutta jotenkin siihen saadaan kulumaan lähes puolitoista päivää! Juna lähtee aikataulussa UB:n vaatimattomalta asemalta. Tällä kertaa olen varustautunut runsailla eväillä ja tuhlaan vielä viimeiset togrogit asemalla ruokaan ja juomaan. Se kannattaa, sillä tässä junassa ei ole ravintolavaunua ollenkaan!

Matkaan taas neljän hengen soft sleeperissa kolmen venäläisen rouvan kanssa. He osoittautuvat harmittomaksi matkaseuraksi vaikka yhteistä kieltä ei taaskaan löydy. Mammat menevat heti nukkumaan junan lähtiessa iltayhdeksän maissa. Ulkona on pimeää joten maisemista ei jää mitään havaintoja. Lueskelen kehnoa kirjaa puoleen yöhön asti - oletan rajanylityksen tapahtuvan joskus keskellä yötä ja yritän pysyä hereillä siihen asti. Nukahdan jossain vaiheessa ja herään kun on taas valoisaa - kello on jotain kuusi. Olemme pysähtyneet jollekin asemalle keskellä ei mitään - onneksi loydän käytävältä aikataulun joka kertoo kyseessä olevan paikan nimeltä Sukh-Batar. Huomaan että pysähdys kestää vaatimattomat viisi tuntia!

Menen käymään ulkona ja huomaan että lähes kaikki vaunut ja veturi ovat kadonneet. Asemalla on onneksi myös vessa, johon investoin viimeiset togrogini. Pitkän odottelun jälkeen junaan tulee univormupukuista väkeä hoitamaan immigrationin ja tullin, sitten pääsemme vihdoin liikkeelle. Puolen tunnin kuluttua pysähdymme Venäjän puolella jossa odotellaan samoissa merkeissä reilu tunti. Saatuani leiman passiin pääsen nauttimaan auringonpaisteesta Naushkin asemalle - siellä on taas ohjelmassa yleistä odottelua, junan vaunujen säätämistä (veturi häviää taas joksikin aikaa ja junaan tulee lisää vaunuja) - pysähdykseen menee lähemmäksi kolme tuntia!

Juna lähtee vihdoin liikkeelle ja nyt pysähdyksiä on varmaan 15min valein eli matkanteko on todella hidasta. Maisemat ovat muuttuneet metsäisemmiksi - havupuut tuovat kummasti mieleen koti-Suomen... Päivä menee lähellä makoillessa ja syödessä - venäläiset rouvat tarjoilevat voileipiä ja muita paikallisia eineksiä. Illalla saavumme Ulan Udeen, jossa rouvat jäävät pois ja teemme pidemmän pysähdyksen. Junaan tulee paljon lisää vaunuja ja saan uudet hyttikaverit - kaksi naista ja yhden miehen. Yksi naisista puhuu yllättävän hyvää englantia mutta kaikki vetäytyvät lähes välittömästi nukkumaan joten eipä näistäkään ”kämppiksistä” saa juuri mitään irti. Ostin asemalta voileipä-ainekset ja nautin paikalliseen tapaan makkaravoileipiä iltapalaksi. Menen nukkumaan puolen yön maissa ja heräilen joskus tuntia ennen Irkutskiin saapumista.

Täytyy sanoa että oli taas kohtuullisen tylsä junamatka - en siis ole vieläkään sisäistänyt Trans-Siberian syvintä olemusta?

Tuhoa mustat joukot! (Irkutsk, Venäjä)
Jos olet pelannut lautapeli Riskiä, niin ymmärrät varmaan otsikon. Irkutsk on siis yksi "territorioista" tässä legendaarisessa pelissä. Ohjelmassani on lyhyt yhden yön pysähdys tässä kaupungissa, sillä alkaa tulla pikkuhiljaa kiire ehtiä takaisin töihin Suomeen.

Aamu alkaa pienellä säädöllä silla UB:n guest housen pitäjä lupasi buukata minulle huoneen vastaavasta paikasta Irkutskista. Jonkun pitäisi olla minua vastassa asemalla mutta ketään ei näy. Asema on aika suuri joten etsiskelen kyytiä jonkun aikaa mutta eipä vaan löydy! Päätän kävellä kaupunkiin ja etsiä guest housen itse - matkaa on reilun kilometrin verran. Paikan löytäminen osoittautuu mahdottomaksi - se on ilmeisesti normaaliin tapaan jossakin asuintalossa pikkukaduilla. Soitan guest housen numeroon ja hyvää englantia puhuva tyyppi kertookin että he ovat täynnä tanaan! UB Guesthousen maili oli kyllä tullut perille mutta siellä väitettiin varauksen olevan kunnossa... Menen siis läheiseen hotelliin - 40e on kyllä aika suolainen hinta nuhjuisesta vanhasta neuvostohotellista. Mutta Venäjä on yllättävän kallis paikka tätä nykyä...

Irkutsk on itse asiassa ihan miellyttävä kaupunki - en oikein tiennyt mitä odottaa ja pelkäsin jotain neuvostomallista betonilähiötä... Paikka on kuitenkin kaikkea muuta - itse asiassa betonihirviöitä on aika vahan - suurin osa rakennuskannasta on joko vanhoja puutaloja tai matalia tsaarinaikaisia (?) kivitaloja. Varsinaisia nähtävyyksiä kaupungissa on hyvin vahan tai niitä ei löydä tai paikat ovat suljettuja. Yritin tanaan mm. tutustua 'Decembrist Houses' - nimiseen kohteeseen, joka osoittautui suomalaista 'kotiseutumuseota' muistuttavaksi kompleksiksi (eli ei todellakaan mitään kiinnostavaa). Vaikka paikan piti olla auki kaikki ovet olivat sapissa ja pihalla oli vain pari duunaria ja raivohullu koira, joka ajoi minut välittömästi pois. Lähellä piti olla myös toinen vastaava museo, mutta en löytänyt sitä ollenkaan! Ehkä joku venäjänkielisistä kylteistä olisi ohjannut oikeaan paikkaan? Yritin tsekata myös paikallisen taidemuseon, mutta se oli avoinna vain muutamana paivana viikossa... Mutta kaupunki sinänsä on ihan miellyttävä paikka yleiseen hengailuun - liikenne on kohtuullisen rauhallista ja aurinko paistaa joten kyllä täällä yhden paivan saa kulumaan.

En muuten suosittele ostamaan kiinalaisia piraattituotteita - jouduin tekemään Pekingissä kaikenlaisia hankintoja siirtyessäni kylmempään ilmastoon. Sieltä ostamani housut ja reppu ovat jo nyt rikki parin viikon käytön jälkeen, takki ja hanskat ovat vielä ok mutta nekin varmaan hajoavat jossain vaiheessa. Hinta ei päätä huimannut mutta laatu on kyllä surkeaa!

Welcome to the final leg of the race! (Moskova, Venäjä)
You have taken the fast forward from Irkutsk to Moscow by Aeroflot today. Now you must do some sightseeing in Moscow before taking the night train to Helsinki. The first team to cross the finish line will win million dollars!

Edellä mainitun kaltaiset fraasit on kuultu moneen kertaan Amazing Race -sarjassa, jota olen fanittanut ihan sen alusta alkaen. Olisi mielenkiintoista, jos sarjasta tehtäisiin joskus "Amazing Race on a Shoestring" -versio, jossa tiimien pitäisi toimia kuin "oikeat" reppureissaajat eli liikkua ainoastaan julkisilla kulkuneuvoilla (eikä siis vuokrabemareilla yms kulkupeleillä). Toivon myös, että kotona minua odottaa miljoonan dollarin shekki, mutta tuskinpa näin tulee tapahtumaan...

En siis reissannut Trans-Siberian reittiä kokonaisuudessaan junalla, vaan "oikaisin" ottamalla Aeroflotin aamulennon Moskovaan. Noin viikon junareissu ei missään vaiheessa edes ollut suunnitelmissani ja kyllä sain jo ihan tarpeekseni junailusta. Toki edessä on vielä yksi n. 12 tunnin siirtymä junalla, mutta toisaalta jokainen kilometri raiteilla vie kohti kotia. Tätä junalippua en ole vielä buukannut eli taas yksi potentiaalinen sählinki voi olla tulossa.

Moskovassa on melkoinen hässäkkä ja sää on surkea. Käyn nopealla rundilla Kremlin ja Punaisen Torin alueella. Arkkitehtuuri on kieltämättä vaikuttavaa. Ja kuten odotinkin, kaupunki on todella kallis. 50€ hostellihuoneesta ilman omaa suihkua tuo mieleen Islannin hintatason.

Kolmen suora täynnä (Moskova, Venäjä)
Tässä viimeiset tunnelmat ennen kotimatkaa, junan pitäisi lahtea parin tunnin kuluttua... Olen vetänyt Moskovan nähtävyyksiä aika lailla pikakelauksella parin paivan aikana, kaikki 'pakolliset' alkaakin olla nähtynä joten voi lahtea hyvillä mielin kohti kotia. Moskova on taas yksi kohtuullisen iso kaupunki, joten sightseeing vie aikaa ja vaatii hermoja! Tässä kaupungissa on ilmeisesti maailman suuri metro sekä matkustajamäärien että asemien lukumäärällä mitattuna - systeemi on tosiaan aika hätäinen ja kaoottinen, kaikesta huolimatta homma toimii! Välillä linjaa vaihtaessa kävelyä tosin tulee aika runsaasti...

Tsekkasin ensimmäiseksi lapi Kremlin ja Punaisen Torin ympäristön - sieltä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista yhdelle päivälle. Tosin en ole mitenkään erityisen kiinnostunut kirkoista, joten joku toinen ehkä saisi enemmän irti kyseisestä alueesta! Joka tapauksessa St Basil pääsee välittömästi henk. koht. 'Kirkot TOP5' -listani kärkipaikoille - voi vain ihmetellä mitä huumeita kyseisen rakennelman suunnitellut jamppa on nauttinut... Tsekkasin myös Leninin mausoleumin - siitä siis otsikko eli nyt olen nähnyt kolme balsamoitua ruumista eli 'Mummies of old commies' näyttää muodostuvan yhdeksi reissun teemoista? Tämä mausoleumi oli ehkä huonoin kaikista - ei juurikaan fiilista, marssimusiikkia eikä edes tungosta (kertoo arvostuksen puutteesta?)...

Suosikkini nähtävyyksistä oli kuitenkin 'All Russia Exhibition Centre' (aka VDNKh) eli keskustan ulkopuolella sijaitseva käsittämätön kokoelma vanhaa kommarinostalgiaa. Kyseinen paikka on ilmeisesti joskus ollut joku Neuvostoliiton saavutusten esittelyyn käytetty alue, jolla on lukemattomia 'salonkeja' - arkkitehtuuriltaan kaikkea mahdollista alkaen kreikkalaisista temppeleistä. Nykyään paikka on kuitenkin täynnä epämääräisiä 'basaareja', joissa myydään kaikkea mahdollista halvasta elektroniikasta kukkiin. Paikkaa on vaikea kuvailla sanoilla mutta uskoisin että joku vanha kommari kääntyisi haudassaan, kun näkee nykytilan... Alueella on myös erittäin kiinnostava avaruusmuseo, jossa näkee kaikkea Neuvostoliiton avaruuden valloitukseen liittyvää. Ikävä kyllä paikassa ei ole yhtään englanninkielistä tekstiä!

Tämä oli siis viimeinen tarina ennen kuin on aika tehdä tästä reissusta kooste, nyt pitää suunnistaa kohti yöjunaa. Perjantaina 15.5. pitäisi olla Helsingissä!